Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Kungsör

Insändare
Vanligt folk måste få högre pension

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Handelsanställdas förbund sluter upp bakom Socialdemokraternas förslag på ett garantitillägg för en miljon pensionärer. Foto: Christine Olsson / TT

Bild: TT

Annons

En stor del av Handels medlemmar arbetar ofrivilligt deltid. Många av dem har en lön som varierar stort varje månad eller en lön som gör det svårt att få ekonomin att gå ihop. En varierande lön och ett tufft arbete får inte bara konsekvenser för inkomsten här och nu – det påverkar också våra medlemmars framtida inkomst via pensionen.

Likväl som det ska gå att leva på sin lön ska det gå att leva på sin pension. Idag lever en stor andel av Handels pensionärsmedlemmar under fattigdomsgränsen trots att de har ett långt yrkesliv bakom sig. Kvinnor är de största förlorarna i det nuvarande pensionssystemet eftersom de oftare än män arbetat deltid och tagit ut föräldraledighet under arbetslivet.

Annons

Annons

Pensionssystemet ska vara rättvist så att alla människor kan leva ett gott liv även efter yrkeslivet. Att anställda inom arbetaryrken generellt börjar jobba tidigare än andra grupper bör speglas i pensionssystemet. Bland annat vill vi att pensionsavsättningar ska göras från första dagen i arbete fram till dess att man väljer att ta ut pension. För att få in mer pengar i pensionssystemet krävs också att avsättningarna höjs.

Nu har den socialdemokratiska regeringen presenterat ett garantitillägg som skulle ge en halv miljon pensionärer 1 000 kr mer i plånboken redan i höst. Totalt kommer en miljon pensionärer att få i genomsnitt 750 kr mer i plånboken. Enligt förslaget är 80 procent av dem som kommer att få 1000 kr mer skattefritt varje månad i pensionshöjning kvinnor - många av dem har jobbat i butik eller lager och är eller har varit medlemmar i Handels fackförbund. Förslaget minskar pensionsgapet mellan män och kvinnor och är för Handels fackförbund en viktig jämställdhetsreform.

Det finns en kraft i vårt fackförbunds 155 000 medlemmar – det ska både arbetsgivare och politiker ha respekt för. Vi kräver trygghet för vanligt folk och förbättringar i pensionssystemet som garanterar våra medlemmar en skälig inkomst efter yrkeslivet.

Åsa Kratz

Ordförande

Anne-Christine Björkman

Facklig-politisk ledare

Handelsanställdas förbund avd 18

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy