Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaVetenskapskrönikor

Peter Edholm
Gör som rökarna och ta en paus – men utan cigg

Det är ingen nyhet att fysisk aktivitet är viktigt för ett hälsosamt liv. Den senaste tiden har dock både forskning och media larmat om allvarliga hälsorisker av för mycket stillasittande – och att dessa hälsorisker kvarstår även om vi tränar regelbundet.

Australiensiska forskare rapporterade att för varje timme vi sitter still framför en dator eller tv, förkortar vi vår livslängd med i genomsnitt 22 minuter.

Samtidigt gick tidigare folkhälsoministern Gabriel Wikström ut i nationell media och kallade sittandet för ”det nya röka”. Men stämmer detta verkligen?

Text: 

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Bild: TT

Annons

Hur mycket stilla sitter vi egentligen? Enligt stora europeiska och nationella undersökningar ligger vi svenskar i topp när det gäller motion och träning. Två av tre vuxna rapporterar att de når upp till WHO-rekommendationer om minst 20 minuter motion per dag. Samtidigt är vi svenskar också de mest stillasittande. I genomsnitt sitter vuxna svenskar stilla så mycket som åtta timmar om dagen och de minst aktiva till och med mer än tio timmar per dag. Unga vuxna är mer stillasittande än äldre och män är mer stillasittande än kvinnor. Sammantaget betyder det att en stor del av befolkningen tillbringar mer än halva sin vakna tid i soffan!

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs dina lokala nyheter för 8 kr/vecka i 8 veckor - du betalar 32 kr/månad. Därefter tillsvidare 119 kr/månad.

Ingen bindningstid. Säg upp när du vill.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digitalpaketet

  • Alla lokala nyheter på vår sajt och nyhetsapp.
  • Läsarshoppen med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.

Annons

Annons

Till toppen av sidan