Annons

Annons

Annons

krönikaKriget i Ukraina

Helena Tell
Krig kommer nära – oavsett geografiskt avstånd

Det är knappt 230 mil till Kiev. 26 timmar i bil enkel resa. Två och en halv timme med flyg. Ett telefonsamtal eller textmeddelande bort.

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Ukrainare flyr undan kriget.

Bild: TT

Annons

Den vägen har ukrainskan och Arbogabon Viktoriya Khilenko Sivertssons oroliga frågor och omtanke tagit många gånger den senaste tiden. Hon har släkt och vänner kvar i Ukraina, kontakten har varit tät den senaste tiden.

Bbl/AT:s reporter Michael Sandsjö träffade Viktoriya i onsdags förmiddag och bara någon timme senare publicerade vi hennes bävan för den upptrappade konflikten på vår nyhetssajt bblat.se.

Annons

Den versionen hann aldrig tryckas i papperstidningen.

Tidig på torsdag morgonen, den 24 februari, anföll Ryssland Ukraina och ett nytt krig hade inletts i Europa.

Datumet kommer att skrivas in i historieböckerna.

I fredags färgades Bärgslagsbladets och Arboga Tidnings sidhuvuden gulblåa. Det var vårt sätt att visa solidaritet och att vi står upp för, och arbetar för, att stärka det fria ordet och bidra till ett demokratiskt samhälle där press- och yttrandefrihet är självklarheter. En verklighet som nu riskerar att krossas av bomber i Ukraina.

Annons

Vi kommer att fortsätta berätta historier och hitta människor från det krigsdrabbade området som har bäring på vår region.

Bbl/AT:s uppdrag är berätta om livet och människor i våra tre kommuner, men också att sätta det som händer nationellt eller internationellt i ett lokalt perspektiv. Ge dig som läser tidningen ett bredare sammanhang, en vidare kontext. Viktoriyas berättelse är ett exempel.

Ni har även kunnat läsa om hur bandystjärnan Simon Jansson, från Köping och proffs i Ryssland, ser på situationen utifrån ett sportsligt, men också mänskligt perspektiv. Vi söker lokala företag för att förklara hur de påverkas av läget i Ukraina, och ryssar för att kunna berätta om deras syn på kriget.

De snabba nyhetsuppdateringarna och fördjupningar om kriget och det säkerhetspolitiska läget får vi hjälp med av TT, våra större systertitlar inom Bonnier News Local och våra politiska redaktörer, men vi kommer att fortsätta berätta historier och hitta människor från det krigsdrabbade området som har bäring på vår region. Och vi kommer att berätta hur du som KAK-bo påverkas av kriget.

Det är 230 mil till Kiev, 180 mil till gränsövergången i Medyka i Polen.

Ukraina är nära.

Det som händer där berör oss här.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan