Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Arboga

Insändare
Vi vill lyssna på oron för äldrevården

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Om lokalkostnaderna ökar, så minskar utrymmet för löner till anställda inom vården – vilket leder till försämringar för de gamla, understryker insändarskribenterna. Foto: Bertil Persson

Bild: TT

Annons

Svar till signaturen ”observatör”

Vi har lyssnat till den oro som anhöriga känner för sina nära och kära som finns inom äldreomsorgen. De objektiva fakta som kan hämtas från den jämförande statistiken, som förs genom KOLADA, visar att kritiken om att det finns för lite resurser (personal) inom Arbogas äldreomsorg stämmer. Det saknas 30 miljoner i jämförelsen med kommunerna i riket och 50 miljoner i jämförelsen med ex. grannkommunen Köping. En annan del av jämförelsen visar också att personalstyrkan inom äldreboendena i Arboga bara är 80 % av den i Köping och Kungsör. Med tanke på att ökningen av antalet äldre fortsätter riskerar situationen att bli ännu värre om ingenting görs.

Annons

Annons

Den andra delen av problematiken är då frågan om hur en ökad satsning på äldreomsorgen ska finansieras. Som ”veteraner” kan vi inte längre åta oss upprätta en komplett kommunal budget. Vi kan däremot, med vår erfarenhet, något peka på vilka principer som kan tillämpas för att komma rätt i prioriteringarna. En kommunal budget bör ju försöka tillgodose invånarnas behov av den välfärd som kommunen ska stå för. Man kan säga att det gäller åldrarna allt från förskolan till och med omsorgen för äldre. Hur demografin ser ut kan variera kraftigt över tid. Just nu är det gruppen äldre som ökar väldigt kraftigt. Då är det nödvändigt att i fördelningen av resurser i budgeten ta hänsyn till just detta.

I en kommunal budget utgör personalkostnaden den största delen. I Arboga svarar den för ungefär 55% av hela ”kakan”. Den näst största kostnaden är den för lokaler som i Arboga närmar sig 15%. Dessa storheter, personal och lokaler, väger så tungt att de påverkar varandra. Ökar den ena så minskar utrymmet för den andra. I Arboga har lokalkostnaderna ökat kraftigt under de senast fem åren. Det har redan satt sina spår och begränsat de ekonomiska ramarna för flertalet verksamheter. De senaste planerna innehåller ytterligare lokalinvesteringar på hela 600 miljoner och skulle öka de årliga lokalkostnaderna med 49 miljoner. Som redan nämnts har ökade lokalkostnader trängt undan kostnader för personal och får lokalkostnaderna öka med ytterligare stora belopp motsvarar det i pengar kostnaden för c:a 100 personal. Då kommer det inte gå att förbättra förhållandena för Arbogas äldre.

Annons

Annons

Det vi har försökt göra nu är att ta fram underlag för att ta reda på hur det står till med Arbogas äldreomsorg och gjort jämförelser med den i andra kommuner. Vi har också något ”lagt oss i” frågan om hur kommunen kan planera och agera för att skapa ekonomiskt utrymme för en bättre omsorg.

Är det trovärdigt? Är det någonting att lita på? Det är väl frågan som ”observatör” och alla andra får ställa sig inför valet senare i år.

S-veteranerna

Berit Oscarsson

P-O Nilsson

Elsy Harryson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy