Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Köping

Insändare
Dags att slopa KBAB:s monopol

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Konkurrensutsätt KBAB när det gäller underhåll på kommunens fastigheter, uppmanar Kristdemokraterna i insändaren.

Bild: Michael Sandsjö

Annons

Sedan 27 år tillbaka har Köpings kommuns bostadsbolag KBAB monopol på allt fastighetsunderhåll och teknisk drift på kommunens samtliga fastigheter, som skolor, förskolor, äldreboenden med flera.

Kommunen har valt att inte konkurrensutsätta dessa viktiga servicefunktioner genom offentlig upphandling. Därmed sker ingen marknadsmässig prövning av vare sig prisnivå eller kvalitet.

Annons

Köpings företagsklimat påverkas självfallet av kommunens upphandlingspolicy och dess låga ambition att upphandla varor och tjänster. I de senaste siffrorna vi hittat från 2019 hade Köping endast 3,4% av sin verksamhet på entreprenad medan genomsnittet bland Sveriges 290 kommuner låg på 15,1%. Därmed ligger Köping 4,5 gånger lägre än rikssnittet när det gäller entreprenader.

Annons

Vid senaste fullmäktigesammanträdet föreslog vi i KD att kommunen genomför en offentlig upphandling av fastighetsunderhållet och den tekniska driften av kommunens fastigheter. Då skulle såväl privata företag som kommunägda KBAB ges möjlighet att lämna in offerter. Tyvärr valde kommunmajoriteten och övriga i fullmäktige att säga nej till vårt förslag. Därmed har det egna bostadsbolaget en fortsatt monopolställning.

Vi Kristdemokrater anser att Köpings kommun ska eftersträva delad upphandling med så kallade skallkrav som skall kunna uppfyllas till exempel när det gäller hur snabbt serviceinsatser kan vara på plats när behov uppstår. Det gör det möjligt för lokala, mindre företag att lämna in offerter som ofta kan innebära större leveranssäkerhet.

Genom att arbeta mer med upphandlingar kan kommuner både åstadkomma större nytta för medborgarna och ett bättre företagsklimat. Kommunen kan ställa mer träffsäkra krav, öka sin kostnadskontroll, underlätta för mindre företag att lägga anbud och mycket annat.

Köping har de senaste åren rasat till bottennivåer i Svenskt Näringslivs kommunranking av företagsklimatet i landet. Siffrorna för företagsamheten i Köping låg 2020 på 9,4% medan genomsnittet bland Sveriges 290 kommuner låg på 13,4%.

Annons

Det är hög tid att Köpings kommun börjar släppa in entreprenörer. Det skulle gynna nyföretagsamheten i kommunen och skapa möjligheter att utveckla den viktiga innovationskraften och nytänkandet.

Anna-Carin Ragnarsson

Gruppledare KD Köping

Lars-Axel Nordell

Ordförande KD Köping

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy