Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Insändare
Elbidrag för att betala skyhöga skatter

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Debattartikeln från Sverigedemokraterna tar fasta på att regeringens utbetalningar av bidrag till hushåll som drabbats av höga elpriser och framför att energiskattesänkningar vore bättre.

Bild: Mikael Engström

Annons

Människor runt om i landet tvingas nu leva med konsekvenserna av regeringens energipolitik. 400% ökning av elpriset jämfört med december 2020 är ett faktum. Det är inte bara elpriset som rusat i höjden, även drivmedelspriserna har skenat. Efter årsskiftet nådde dieselpriset över 20 kr per liter, näst högst i världen.

Nu försöker regeringen rädda ansiktet genom att betala ut el-bidrag till en tredjedel av Sveriges hushåll, bara för att vanligt folk ska kunna betala samma regeringens skyhöga skatter. Socialism i ett nötskal.

Annons

Annons

När regeringen med stödpartier valde att avveckla Ringhals 1 och 2 blev det uppenbart att höga elpriser var att vänta, då vi som en följd av detta blir mer beroende av den fossila elproduktionen i våra grannländer. Mindre vindkraftsproduktion när det blir riktigt kallt i kombination med ökad efterfrågan på el under vintern i Sverige är inget nytt.

Därför föreslog vi i höstas, som enda parti, ett tillfälligt slopande av elskatten under de värsta månaderna – vilket övriga partier då sa nej till.

Nu tävlar istället samma partier om att genomföra vårt förslag. I panik betalar regeringen nu ut el-bidrag till de hushåll som drabbats av högst elräkningar.

Bidraget motsvarar dock enbart hälften av de skatteintäkter som tagits i samband med de höjda elpriserna, resten behåller Magdalena Andersson.

Vi föreslår istället en sänkning av elskatten som idag motsvarar ca 25 procent av kostnaden på elräkningen. Vi föreslår även en sänkning av bensinskatten som utgör omkring 60 procent av bensinpriset. Dessa skattelättnader skapar möjlighet att planera sin vardag för svenska hushåll såväl som en konkurrenskraftig industri. Vi förespråkar utöver detta en betydligt lägre reduktionsplikt än regeringen.

Med våra förslag får alla mer kvar i plånboken. Redan den 1 maj kommer en första efterlängtad sänkning av skatten på drivmedel att genomföras som en följd av SD/M/KD-budgeten. Ett regeringsskifte till hösten är absolut nödvändigt för att få tillbaka energipriserna till en nivå som svenska hushåll klarar av och förtjänar.

Mattias Bäckström Johansson (SD)

energipolitisk talesperson

Maria Liljedahl (SD)

gruppledare Köping

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy