Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Köping

Insändare
Hur blir det medborgardialog om kommunen inte svarar?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Insändaren efterlyser dialog och svar på bland annat frågor om hur Attefallshus ska beräknas avseende VA-anslutningsavgift.

Bild: Christer Gallneby

Annons

Av Köpings kommuns hemsida kring medborgardialog framgår att alla i kommunen ska kunna påverka, inte bara genom att gå och rösta vart fjärde år, utan även genom att engagera sig i samhällets frågor på olika sätt och göra skillnad. Vidare framgår att medborgaradialog leder till bättre beslut och också till en bättre och närmare kontakt mellan invånare och politik.

Annons

Det är fina honnörsord som uttalas på kommunens hemsida om vikten av medborgardialog – men som saknar substans i faktisk handling genom medborgardialog.

Annons

Viljan till medborgardialog lyser med sin frånvaro i de båda insändare som kommuninvånaren Roland Karlsson, Lilla Sandviken skrev den 9 december resp 13 december 2021. Insändaren den 9 december vänder sig till kommunens konsulter att de helt struntar i kostnaderna för ledningsdragning och berör det kommunala bolaget VME.

Insändaren den 13 december ställer relevanta frågor om VA-anslutningskostnader för kombinationer som bostadshus och attefallshus, bostadshus och gäststuga, bostadshus och friggebod, bostadshus och attefallshus och friggebod och gäststuga.

Det borde vara självklart att en anslutningsavgift per fastighet ska gälla oavsett antal byggnader. I annat fall blir det helt vansinnigt.

Därför är det nu hög tid att öppet redovisa vad som räknas som bostadsenhet.

Det är ett måste att VME som fått all beslutanderätt delegerat i VA-taxor från den högsta beslutande församlingen, de folkvalda i kommunfullmäktige, nu redovisar vad det är som gäller i anslutningskostnad för fastighetsägarna vid Norrmälarstrand med flera hus på hus på tomten.

Något som helst svar från VME har Roland Karlsson inte fått och inte heller har någon medborgardialog påbörjats av politiken i kommunen med Roland Karlsson. Med dessa två insändare som exempel är därför vår tydliga slutsats att ord och handling i Köping inte går hand i hand och att kommunen, såväl tjänstepersoner som folkvalda politiker inte vill ha någon medborgardialog med invånarna de är satta att företräda.

Annons

Annons

Med denna avsaknad av medborgardialog blir vår uppmaning att ta bort de vackra honnörsorden om medborgardialog från Köpings kommuns hemsida. Det återstår att se om någon företrädare för kommunen, folkvald politiker eller tjänsteperson besvarar denna vår insändare.

Lars-Göran Carlsson, Anders Segerberg, Roland Karlsson, Kent Andersson

Strategigruppen Norrmälarstrand

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy