Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Insändare
Yrkesprogrammen bra alternativ för jobb

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

”Den som väljer att läsa ett yrkesprogram kommer att ha väldigt goda förutsättningar att ta sig in på arbetsmarknaden”, skriver debattörerna. Fotograf: Gunnar Lundmark/TT

Annons

Snart är det dags för länets niondeklassare att göra sitt gymnasieval.

Ett val som förtjänar djupare fundering och research på vilka utbildningar som ger bäst jobbchanser!

Den som väljer att läsa ett yrkesprogram kommer att ha väldigt goda förutsättningar att ta sig in på arbetsmarknaden.

Ungdomsarbetslösheten är på rekordhöga nivåer. I SCB:s arbetskraftsundersökning från september uppgick ungdomsarbetslösheten till 24,4 procent. Samtidigt visar siffror från SCB att hälften av de som läser gymnasieskolans samhällsprogram inte har gått vidare till högskolestudier tre år efter examen. Många av dem har betydligt svårare att etablera sig på arbetsmarknaden och inte sällan lägre lön än den som har gått en yrkesutbildning. För den som vill hålla dörren till högskolestudier öppen för att kanske läsa vidare i framtiden är det heller inga problem att komplettera sin yrkesutbildning med högskoleförberedande kurser.

Annons

Annons

När tusentals niondeklassare här i länet snart ska göra sina gymnasieval är det en fråga som hämmar våra västmanländska företags möjligheter att växa mer än något annat – svårigheten att rekrytera rätt kompetens.

Det är kanske svårt att tro när arbetslösheten är hög och 1,3 miljoner svenskar inte kan försörja sig själva.

Våra medlemsföretag sysselsätter två tredjedelar av alla som jobbar i privat sektor. Vi frågar regelbundet företagen hur deras rekryteringssituation ser ut. Vid mer än hälften av alla rekryteringar letar företagen i Västmanland efter en medarbetare med utbildningsbakgrund från gymnasieskolans yrkesprogram.

Men trots att det är den utbildningsbakgrund som flest företag efterfrågar är det allt färre som söker sig till yrkesprogrammen. För att möta arbetsmarknadens behov skulle 40 procent av eleverna behöva ta examen från ett yrkesprogram och börja jobba efter gymnasiet. Idag väljer knappt var tredje elev yrkesprogrammen. Om ingenting görs kommer det saknas 300 000 yrkesutbildade till 2035.

Det här är inte bara ett problem för det regionala näringslivet. Företagen är en viktig del av lösningen på de flesta utmaningar som samhället står inför idag. I förlängningen riskerar kompetensbristen att göra det svårare att till exempel möta klimatutmaningen eller bygga bort bostadsbristen.

Jörgen Wikström

Företagsrådgivare, Installatörsföretagen

Marcus Möller

Företagsrådgivare, Maskinentreprenörerna

Christer Lundin

Företagsrådgivare, Teknikföretagen

Johan Olsson

Samordningsansvarig Kompetensförsörjning, Byggföretagen

Kristin Lahed

Regionchef, Svenskt Näringsliv

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy