Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Arboga

Insändare
Slopa skatten på el i vinter

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

De miljarder staten tjänar i skatt på de höga elpriserna måste gå tillbaka till hushållen, skriver Moderaterna.

Bild: Mikael Engström

Annons

Historiskt höga elpriser och staten tjänar multum på elskatten samtidigt som hushållen går på knäna ekonomiskt, så kan vi i inte ha det. Av den anledningen föreslår vi nu att elskatten tillfälligt slopas under januari och februari för att mildra effekterna av decembers höga elpriser.

Sverige har fått en allt mer sårbar energiförsörjning när planerbar elproduktion – såsom kärnkraft – har avvecklats. Det ger höga pristoppar. Under hösten år 2021 har elpriserna varit nästan dubbelt så höga som normalt vid denna tid på året.

Annons

Annons

Kostnaden för el är en stor utgift för de västmanländska hushållen. Momsen på el uppgår till 25 procent på det totala elpriset inklusive elskatten. Det betyder att hushållen betalar mer i skatt när elen blir dyrare, och att statens intäkter ökar när elpriset stiger. Under den senaste tiden har ökningen av skatteintäkterna varit betydande, givet prisutvecklingen på el.

Det är inte rimligt att staten ska tjäna på att elpriserna skenar. Skulle de höga priserna bestå under vintern motsvarar det ökade momsintäkter på hela 7 miljarder kronor. Dessa extraintäkter bör gå tillbaka till hushållen. Moderaterna föreslår därför att skatten på el tillfälligt slopas under januari och februari år 2022. Det motsvarar omkring 1 500-2 000 kronor i månaden under januari och februari för en villa beroende på uppvärmning. Även tjänsteföretag som betalar full elskatt får ta del av sänkningen.

Det här är en åtgärd som gör skillnad på kort sikt. Men på längre sikt behöver Sveriges energipolitik läggas om för att säkra en stabil och fossilfri elproduktion. Det ansvaret är vi redo att ta och vi hoppas att fler partier ansluter sig till en linje där Sverige återigen vågar satsa på framtiden. Moderaterna är den nya gröna högern.

Åsa Coenraads (M)

Riksdagsledamot

Jonna Lindman (M)

Kommunalråd

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy