Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Köping

Insändare
Ekvationen går inte ihop vad gäller ny operationsenhet

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Oppositionsråden i Region Västmanland ifrågasätter beslutet att hyra in sig i två nya operationssalar i Sala.

Bild: Arkivbild

Annons

Region Västmanland har två akutsjukhus där det opereras, Västerås och Köping. Nu har S-styret på ett mycket tveksamt underlag beslutat att investera och hyra in sig i två nya operationssalar i Sala. I samma hus som regionen sålde för en kort tid sedan till en privat entreprenör. Lokaler som ansågs undermåliga för att bedriva modern sjukvård.

Totalt omfattar den så kallade satsningen 72 miljoner kronor. Det är inte fråga om nya pengar utan pengar hämtas från ortoped- och operationsklinikerna i Västerås. Konsekvensen är att den långsiktiga satsning som vi var överens om i Köping inte blir av. Klinikerna i Västerås kommer få svårare att bemanna dygnet-runt verksamheterna samtidigt som operationskliniken åläggs ett effektivitetskrav på fem procent för att ekvationen ska gå ihop. Dessutom utlovas 20 procent produktionsökning inom ortopedkliniken.

Annons

Annons

1 400 operationer ska genomföras vid den nya enheten i Sala. Kapaciteten bedöms till 1 500 operationer varav 100 ska erbjudas andra regioner. Samtidigt överförs resurser motsvarande 1 400 operationer till Sala enheten från Västerås. Vart den där 20 procentiga ökningen av produktionen tog vägen undrar vi fortfarande över. Som det nu är presenterat så är det enheterna i Västerås som har Svarte Petter.

Avtalstiden är dessutom satt till sju år vilket naturligtvis innebär att den private fastighetsägaren försöker skriva av de 35 miljonerna som måste investeras under den tiden. Dessutom tillkommer regionens egen investering i utrustning omfattande 20 miljoner kronor som även de ska skrivas av på sju år.

Beslutet forceras fram. Det är bråttom. Brådskan beror på att regionen inte vill att en privat entreprenör ska starta egen ortopedisk verksamhet i den gamla sjukhusbyggnaden i Sala. Vi har träffat några av de som nu arbetar med starta upp en privat verksamhet i Sala. De förklarade att de startar upp en verksamhet ändå. Kan regionens brådska även bero på kommande valår?

Det är inte förvånande med Socialdemokraternas och Vänsterpartiets inställning. Det som är förvånande är att Liberalerna, Centerpartiet och för den delen även Sverigedemokraterna gör gemensam sak med Socialdemokraterna i ett ärende som inte ens på papperet ser bra ut.

Fler operationer behöver göras i Västmanland – men det ska ske baserat på noggrant ekonomiskt underlag och utan att risk för försämrad arbetsmiljö.

Tomas Högström (M) regionråd i opposition

Malin Gabrielsson (KD) regionråd i opposition

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy