Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Kungsör

Insändare
(L) vill ge alla elever en bildningsresa

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Liberalerna skriver att de vill se en förstatligad skola och att man vidtar åtgärder som kan leda till att det blir fler utbildade och behöriga lärare. Foto: Alexander Olivera / TT

Bild: TT

Annons

Liberalerna menar att skolans främsta syfte är att förmedla kunskap. Vi menar att kunskap har ett egenvärde i sig för den enskilde individen, men även ett samhällsvärde för hela landet. Vi lägger nu ett antal skolpolitiska förslag för att höja kvaliteten och resultaten i skolan, öka läraryrkets attraktionskraft, men också för att på allvar öka likvärdigheten i landet genom vårt förslag om statligt huvudmannaskap för skolväsendet, något vi vill införa 2026.

Annons

I vårt nationella budgetförslag så prioriterar vi därför arbetet med att återförstatliga skolan. Efter krav från Liberalerna tillsattes en statlig utredning i december 2020 som ska arbeta fram till våren 2022 och då presentera ett beslutsunderlag för ett statligt huvudmannaskap. Vi måste förbättra villkoren för lärare och rektorer men också säkra skolans finansiering i hela landet, skolan är en nationell angelägenhet. Därför vill vi införa en nationell skolpeng som kan finansiera de skolor staten blir huvudman för men också de friskolor som finns inom det statliga finansieringssystemet.

Annons

Den viktigaste faktorn för att höja skolans resultat och kvalitet är tillgången på utbildade behöriga lärare. Vi har fortfarande en nationell lärarbrist på 45 000 lärare och ett av de län som behöver rekrytera flest är Västmanland, vi ser runt om i länets kommuner att resultaten varierar kraftigt men också tillgången på utbildade behöriga lärare. Samtidigt som vi har en lärarbrist vet vi att 37 000 lärare i arbetsför ålder lämnat yrket främst på grund av brister i arbetsmiljö och villkor. Inget annat parti har lyft krav för att locka tillbaka denna viktiga guldreserv med en strategi som fokuserar just på arbetsmiljö, att minska den administrativa bördan men också hur vi kan öka lärarnas befogenheter att ingripa mot ordningsstörningar, respekten för lärarna måste återupprättas.

Vi prioriterar också i vårt budgetalternativ resurser för att förbättra stödet till elever med omfattande behov av stöd och särskilt stöd. Vi måste utbilda fler speciallärare, förtydliga skollagen att resursskolor får finnas men också göra det lättare för elever med behov att få plats i särskild undervisningsgrupp. För många elever är det avgörande för deras skolgång att delar av skoldagen i vissa ämnen kunna få stöd i en mindre grupp med specialutbildade lärare.

Roger Haddad (L)

Riksdagsledamot för Västmanland

Gunilla Wolinder (L)

Gruppledare, Liberalerna Kungsör

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy