Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Arboga

Insändare
Stolt över att representera Arboga

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

41 ledamöter utgör en bredare kontaktyta med allmänheten, anser insändarskribenten.

Bild: Lennart Ljung

Annons

Deltog på ”Hjälmardagen 2021” - seminarium med tema vattenvård i jordbrukslandskapet. Där fanns politiker, tjänstemän och intresseorganisationer från kommuner och regioner runt Hjälmaren. Kontakter mellan olika intressen kunde etableras och förståelse för olika uppfattningar skapas.

Jag är speciellt stolt över att vi från Arboga var bäst representerade i förhållande till folkmängd. På seminariet visades exempel på goda samarbeten mellan lantbrukare och myndigheter. Det är en av förutsättningarna för minskad övergödning och god vattenkvalité i Hjälmaren. Arboga har ju som bekant Hjälmaren som vattentäkt.

Annons

Det får mig osökt att tänka på en fråga som kommer upp på kommunfullmäktige den 25 november. Då avgörs om vi skall minska antalet ledamöter till lagens minimum. Den styrande majoriteten (P7) vill minska men Socialdemokraterna är emot.

Annons

Precis som i fallet med Hjälmaren och vattenkvalité så är demokratifrågan viktig för Arbogas invånare. Med bibehållet antal ledamöter kan vi bättre möta upp mot invånarnas förväntningar. Politikerna är ju invånarnas förlängda arm. De (vi) ska ju fånga upp önskemål och krav och inte tvärsom. Det är i mötena i verkligheten som demokratin upplevs – just det jag upplevde på  Hjälmarseminariet. Lantbrukaren som i dialog med myndigheterna kom fram till bra lösningar på övergödningsproblemet. Hjälmarefiskaren som har idéer på hur fisket kan bidra positivt.

Kommunfullmäktige med 41 ledamöter som har sina öron mot allmänheten – det är mycket bättre än 31. Värdet av demokrati får inte underskattas. Om beslutet fattas nu gäller den för kommande valperiod. Det går inte att reversera med ett nytt beslut; 4 år gäller!

Skälet för minskning anges vara att det är svårt att bemanna. Det är inte lätt för yngre i karriären och de med familj att få livspusslet att gå ihop. Visst är det önskvärt att ha en jämnare åldersfördelning men i praktiken blir det svårt. Se de äldre som en möjlighet – de har tiden som fattas för övriga. Befolkningen blir äldre men har mycket kvar att ge i politiken efter arbetslivets slut. Erfarenheterna från ett långt liv får inte underskattas. Dessutom tvekar inget parti om yngre knackar på dörren!

Annons

Det är ett demokratiskt misslyckande att minska antalet! Pausa beslutet och låt de fyra kommande åren visa att det går! Socialdemokraterna har inte gett upp. P7, visa att ni kan engagera också! Du Arbogabo som stöttar P7: påverka ditt parti för en annan inriktning och ställ upp du med!

Max Elgeby

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy