Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Köping

Insändare
Det luktar inte pengar – utan skit

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Som boende i Skinnskattebergs kommun känner insändarskribenten att han saknar inflytande över hur Köpings kommun agerar i vindkraftsfrågan.

Bild: Anton Swärdhagen, Arkivbild

Annons

Kommentar till Bbl/AT:s ledare ”Vindkraften i Köping måste börja lukta pengar

Som privatperson är jag påverkad av den planerade etableringen runt Tretjärnsberget. Jag har varit försiktig med att yttra mig offentligt då jag är anställd på ett av Köpings kommunala bolag. Som tur är ringde jag våra förtroendevalda och de har lyssnat. Tack och lov! Vårt kommunalråd berättade att kommunstyrelsen redan fattat beslutet att säga nej till alla etableringar av stora vindkraftsparker den 18:e maj. Jag vet exakt vilken ruta jag ska kryssa i vid nästa års val.

Annons

Problemet är att jag bor i Skinnskattebergs kommun. Den planerade vindkraftparken ligger i Köpings kommun, tre kilometer från mitt hem.

Annons

Som boende i grannkommunen saknar jag direkt inflytande över Köpings förtroendevalda. Och visst vill jag kunna höra av mig. I onsdags läste jag ett citat i Bärgslagsbladet: ”Även om äganderätten är stark i Sverige, så betyder det inte att man som fastighetsägare är skyddad för samhällets behov av vägar, och infrastruktur”. Sällan har jag känt mig mer oskyddad.

Samråd pågår. Jag har fått inbjudan. Kommer mina invändningar att hamna i en liten ruta i ett Excelark innan de försvinner för all framtid? OX2:s projektledare svarade artigt: ”Jag förstår att det kanske inte är det ni planerat”.

Med vattenpass och tumstock har jag räknat ut att vindkraftverk av den planerade storleken kommer att ses hemifrån. Kanske höras. Åsikter går isär om vad störande buller är och hur det är beräknat. För vår familj är ribban väldigt låg, eftersom vi valde vårt hem på grund av tystnaden. Även 45 dB skulle vara störande, oavsett Naturvårdverkets riktvärden. Är konsultens bullerberäkning fel är jag inte heller säker på att någon skulle komma till vår räddning.

Den 14:e september citerade Bärgslagsbladet en av länsstyrelsens handläggare i ett annat ärende: ”[En konsultfirma har gjort en studie] och vi ser inte att vi har någon anledning att ifrågasätta den. Vi har heller inte kompetens eller utrustning att göra sådana mätningar”.

Annons

Tyvärr hjälper inte heller Matilda Molanders kloka förslag oss. OX2 ligger långt före riksdagen. Visst bör kompensation utgå till de som bär bördan för elproduktionen, dock till alla i näromgivningen, inte bara inom kommunen. Risken med förslaget som det är skrivet är att det luktar pengar i Köping och stinker bara skit hos oss i Skinnskatteberg.

Joshua Bender

Boende utanför Karmansbo

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy