Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Köping

Insändare
Fel om vindkraftsmotståndet

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Anders Brage skriver en artikel i Bbl/AT ”Vad är sant eller falskt i vindkraftsdebatten?

Artikeln uppfyller inte kraven på en objektiv nyhetstext. I texten citerar han en text från en grupp ” Svenskt Landskapsskydd”. Avsikten är  att misskreditera de grupper av lokala motstånd som finns mot vindkraftsindustrierna genom att blanda in en helt annan gruppering i sin text. På FB-sidan ”Storskalig vindkraft i Köpings kommun ?” kan jag inte hitta något från den organisationen. Arbetsgruppen är helt lokal och har bildats av närboende efter att de satt sig in i frågan. Om Anders Brage har tagit del av deras rapport förbigår han det helt i sin text. Istället kallar han motståndare till vindkraft för ”faktaresistenta” och deras argument är ”sanningar” inom citat-tecken. Han skriver ”Många påståenden i vindkraftsdebatten kommer från starka lobbygrupper och används runt om i hela Sverige”. Dessa ”starka lobbygrupper” är obetalda i lokala grupperingar bildade med vetskapen om att det planeras vindkraft i närområdet. De försöker göra sig hörda i media utan framgång. Motståndare är bl.a ”Svensk vindenergi”, en sammanslutning av spelare i en mångmiljardindustri. Några medlemmar; CGN (China General Nuclear Power Group), Vattenfall, SCA, Siemens, OX2, tyska energibolag …. DET är en stark lobbygrupp.

Annons

Annons

B Hasselkvist

Svar från Bbl/AT:

Jag kallar ingen för något. Jag citerar en forskare som studerat just argumentationen i vindkraftsdebatten och som sett exakt det som vi ser här lokalt, nämligen att det finns tydliga tendenser till att inte vilja lyssna på andra åsikter än de man själv har.

Jag har arbetat som journalist i stort sett sedan 1979. Jag har lyssnat på och skildrat så många oroliga och drabbade individer och grupper att jag inte kan räkna dem. Vindkraftsmotståndarna i projektet Tretjärnsberget är de första i min karriär som valt konfrontation och att försöka skälla sig till sympati och uppmärksamhet. Kanske är det ett tidens tecken, där personer i en homogen grupp på sociala medier eggar varann till nivåer av tvärsäkerhet som inte tål motargument. Alla andra, politiker, experter – och media – är okunniga/onda och inkompetenta.

”B Hasselkvist” drar på med exakt den typen av argumentationsteknik redan i inledningen när han påstår att artikeln inte uppfyller kraven på objektiv nyhetstext. Hur styrker han det, vilken auktoritet inom pressetik har kommit fram till den slutsatsen? För det är väl inte så att herr Hasselgren bara tycker och anser och sedan tillåter sig att föra fram det som ett faktum?

Jag upprepar det jag sagt till så många insändarskribenter i vindkraftsdebatten:

Du får tycka vad du vill, men du får inte påstå vad du vill.

Anders Brage

reporter

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy