Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Bygg vindkraftverk längs vägarna i stället

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Vindkraften kan byggas vid vägar i stället för i skog. Det ger vinster för logistiken och man slipper tänka på ljudkontaminering, anser insändarskribenten.

Annons

Företaget OX2 vill bygga ca 25 stycken, upp till 300 m höga vindkraftverk, i de nordvästra delarna av Köpings kommun. Marken är belägen runt Tretjärnsberget och ägs av Sveaskog. Samråd i ärendet påbörjas i höst och där ska Köpings kommun ta ställning.

En nödvändig energiomställning pågår i Sverige. Vi vill minska våra utsläpp av koldioxid för klimatets skull. I detta ses vindkraften som en positiv del. Det medför dock ett antal frågor och överväganden som handlar om så mycket mer än enbart ”ja eller nej” till vindkraft;

Annons

Är vindkraft det enda som ska byggas ut? Debatten tycks mycket ensidig. Hur är det med andra elenergiproducerande system? Till exempel solens energi kan nyttjas både i form av solceller för elproduktion och solfångare för vattenvärmning.

Om man nu ska ha just vindkraft, hur motiverar man att förlägga vindkraftverk i skogen med den logistik, ljudkontaminering och raserande av andra miljömål som följer? Att i stället förlägga längs större vägar och invid större samhällen (konsumentnära) tär inte på andra miljömål, ger inte mer ljudstörningar än det redan är på platsen och kräver betydligt mindre logistik. Argumentet att det är ”många markägare att hantera” på sådana platser är ett relativt tunt argument och kanske det enda skälet jämfört med den rad av argument som finns för att förlägga dem dit.

Annons

Att etablera en stor vindkraftspark i de mindre exploaterade delarna av kommunen är ett gigantiskt feltänk, grundat på ekonomiska kalkyler i stället för hållbarhet och mångfald. I dessa skogar flyger havsörnen och kungsörnen. Där häckar tranor och svanar. Där spelar tjäder, orre, järpe, lappuggla, pärluggla, sparvuggla och slaguggla. Där passerar tranor, gäss och svanar på flytt. Detta är vi skyldiga att akta och bevara. Ingen kan tro att snurrorna, ljudet och bruset lämnar dessa oberörda. Att uppfylla ett miljömål genom att rasera flera andra är en mycket olämplig väg att gå, speciellt när det finns alternativ!

Vi i Hedströmsdalens Ornitologiska Förening anser att etablering av vindkraft ska ske i områden som redan är exploaterade och ljudförorenade.

Annons

Tretjärnsberget är valt för att det är billigt och enkelt att förhandla med en markägare, Sveaskog. Ur ekologisk synpunkt, och naturligtvis för de människor och näringar som etablerat sig där för den relativa orördheten och tystnaden, blir det att offra värdefull miljö för vinning … av vad?

Köpings kommun bör säga nej.

Styrelsen för Hedströmsdalens Ornitologiska Förening, HOF.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy