Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Ska KAK betala miljoner till Västerås flygplats?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Insändaren vänder sig emot att regionen ska gå in som delägare i förlusttyngda Västerås flygplats.

Bild: Jesper Bohlin

Annons

Den har kallats västeråsarnas sämsta affär. Nu vill regionpolitikerna att även vi skattebetalare i KAK ska vara med och betala. 

Tidigare i år avgjordes en långdragen politisk surdeg i Västerås med en folkomröstning. Västeråsarna röstade för att rädda den dyra och sparsamt trafikerade flygplatsen på Hässlö. 

En av de flitigaste argumenten emot flygplatsen har varit kostnaderna. Bolaget har gjort ett underskott på ca 25 miljoner kronor trots alla försök att få ordning på verksamheten. 

Annons

Annons

Socialdemokraterna, som tidigare drivit frågan om nedläggning, vill nu att vi länsbor ska vara med och betala för en flygplats som få av oss använder eller har nytta av. 

Just nu pågår en dialog mellan Region Västmanland och Västerås stad om ett eventuellt delägarskap av Västerås flygplats. Ett delägarskap där Region Västmanland är med och delar på förlusterna och vi skattebetalare är med och betalar notan. 

Västeråsarna har redan fått säga sitt i en folkomröstning där de tydligt tog ställning för att de vill betala för flygplatsen trots de ständiga underskotten. Men den som bor i t.ex. Arboga, Norberg eller Skinnskatteberg har inte på något sätt fått möjligheten att säga sitt. Inte än. 

Nästa höst är det val. Om inte regionpolitikerna vill låta västmanlänningarna få ta ställning till ett eventuellt delägarskap av flygplatsen i en folkomröstning så borde de åtminstone vänta till efter valet innan beslut fattas. Innan dess bör alla korten läggas på bordet och redovisas öppet för väljarna. Hur många miljoner kommer ett delägarskap att kosta Region Västmanland? Hur ställer sig de politiska partierna i regionen till att vara med och betala notan för Västerås flygplats? 

Region Västmanland har, inte minst med anledning av pandemin, en ansträngd ekonomi och en stor vårdskuld. Att i det läget gå in som delägare i en flygplats som kostat skattebetalarna i Västerås hundratals miljoner är ansvarslöst. 

Västmanlänningarna förtjänar ett svar från regionens politiker. Hur många miljoner ska vi betala? 

Johan Lindahl, Arboga

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy