Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Hur många slog i betongtaket under Salomonssons tid?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Elizabeth Salomonsson och Socialdemokraterna i Köping släppte aldrig fram Lena Johansson i den lokala politiken, hävdar insändaren.

Bild: Anders Brage, Arkivbild

Annons

I radio Västmanland (21 okt) avslöjar Köpings tidigare kommunalråd Elizabeth Salomonsson att mandatperioden för politiker löper på fyra år. Sedan kan man bli petad. Själv satt hon 38 (trettioåtta) år på kommunens högsta taburett. Ingen kan på allvar hävda att Elizabeth Salomonsson var den för evigt mest lämpade personen att leda Köping. Men vart fjärde år fann socialdemokraternas valberedning att ingenstans skymtades en tänkbar motkandidat till partiets översta pinne.

Annons

Annons

Partipolitiska talanger försvann en efter en genom åren. Om hon ställt sin plats till förfogande efter fyra, åtta eller tolv år kanske vi fått se välbehövlig förnyelse i Köpings utveckling. Eller efter 16 år. Eller efter 20 år. Eller 24, 28, 32, eller efter 36 år. Kanske hade vi i dag sett ett mer dynamiskt politiskt liv i Köping, inte ett evigt manglande mot betonghäckar. Kanske ett näringsliv som inte parkerar i lägsta ligan. Kanske vi sluppit den självtillräcklighet som trots ett sjunkande väljarstöd präglat S i Köping.

Men så händer det paradoxala. En av S (då) unga påläggskalvar som under dessa år slog i betongtaket var Lena Johansson. Inför utsikterna att begränsas i sina ambitioner lämnade hon Köpings magra jordmån för regionspolitiken på länsnivå. Och flyttade till Västerås. Där överraskade hon med att nå toppnivån regionråd. Förra veckan avslöjades att partiets valberedning i Västmanland placerat Lena Johansson som trea på länslistan, sannolikt garanterad en riksdagsplats 2022. Helt bort från listan åkte förra toppnamnet Pia Nilsson, Sala.

Valberedningens mäktiga ordförande är Elizabeth Salomonsson. Det var hon som i P4 Västmanland skrev oss på näsan att vart fjärde år kan förtroendet vara förbrukat. Och utan att ge lyssnarna skälet till varför Salas riksdagsman Pia Nilsson får lämna riksdagen. Inte mer än man sett till helheten och bygger ett lag för förnyelse och kontinuitet. Hoppsan.

Förnyelse? Tack för kaffet, nio valberedningar i rad, i 38 år. Det känns som det var dags för ett senkommet "pay back time" riktat till Lena Johansson.

Utpendlaren

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy