Annons

Annons

Annons

Striden om Arbogas historiska byggnader

Insändare
Med gemensamma krafter kan vi bevara vårt genuina Arboga

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Susanne Lindes förhoppning är att namninsamlingen ska bli startskottet för ett större engagemang för att bevara det genuina i Arbogas stadsbild.

Bild: Peter Asp

Annons

Svar på Bo Molanders insändare om att det behövs ett alternativt inlägg i debatten om bevarandet av Arbogas stadsbild.

Först – jag tycker att det är väldigt glädjande att frågor kring bevarandet av Arbogas gamla och unika stadsmiljö nu verkligen kommer fram tack vare den namninsamling jag startade.

Annons

Annons

Sen behöver Bo Molander inte alls hävda ”en alternativ syn” vad gäller mitt tänkande om Arbogas stadsbild. Detta kunde han och alla andra läsa i den tråd som jag startade på Facebook.

Där publicerade jag också det försättsblad till namninsamlingen som nu är lämnad till Västra Mälardalens Myndighetsförbund. I försättsbladet står bland annat följande:

”Jag tolkar vårt engagemang så här: Vi vet att alla rivningar och nybyggnationer inte alltid är av ondo. Det jag och många med mig bekymrar oss över är när det blir som en 'dålig ovana' att riva gammalt och bygga nytt. När hus tillåts förfalla så pass illa att renovering inte längre är möjlig. När fastighetsägare nästan verkar sätta detta i system – låta hus förfalla, riva, bygga nytt – för att sen ta ut höga hyror och dyra bostadskostnader. När det bara är spekulationer och penningvinst som styr. Och när politiker och beslutsfattare inte uppfattar detta agerande i tid och bromsar, sätter stopp – på det sätt det nu är möjligt. [...] Fastighetsägare vill tjäna pengar – det är styrande politikers jobb att se till att penningbegäret inte går ut över det som är Arboga – dess historiskt känsliga miljö. [...] Låt detta bli startskottet för att vi Arbogabor alltid kommer att försöka se till att vårt genuina Arboga bevaras. Alltid kommer att opponera oss om vi upptäcker byggnader i förfall eller kontroversiella bygglovsansökningar.”

Annons

Det sistnämnda ser jag fram emot! Gemensamma krafter för ett bevarande av vårt fina, unika Arboga. Vi planerar nu att starta en lokal avdelning av Svenska Byggnadsvårdsföreningen. Där hoppas jag att Bo Molander och många andra kommer att delta tillsammans med mig.

Susanne Linde

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan