Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Slåss vi mot väderkvarnar?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Insändarskribenten känner oro inför byggplaner för vindkraft.

Bild: Markus Boberg

Annons

Som innevånare i Köpings kommun är jag mycket orolig och rädd över den pågående utvecklingen med exploatering av storskalig vindkraft i vår kommun.

Eller är det så, kan styrande politiker svara vad som gäller? Är jag likt Miguel Cervantes romanfigur Don Quijote fäktandes mot väderkvarnar när jag ligger sömnlös på grund av faror som inte finns – eller står vi inför ett faktum med exploatering som man knappt kan inse vidden av? Är det sant att flera stora vindkraftsbolag projekterar att bygga 300 meter stora vindkraftverk i vår närmiljö och att det kommer att sjösättas i närtid? Jag har inte sett något uttalande från styrande politiker i vår kommun, som vare sig bekräftar eller dementerar. Jag är mycket angelägen om att få svar om vad som sker.

Annons

Som boende i ett av de områden som finns med som prospekt över utbyggnad av storskalig vindkraft skulle vi hamna mer eller mindre mitt i ett inferno av jättelika vindkraftverk som kommer påverka oss mycket negativt. Jag och min familj vill inte bo mitt i detta. På grund av diskussionen om etablering av vindkraftverk har vi blivit tvungna att göra research från liknande etableringar (dock har vi ännu inte hittat några exempel med 300 meter höga vindkraftverk). Det vi fått fram är att boenden i närheten av etablerad vindkraft (och här pratar vi om kilometers avstånd), drabbas av dels få sin närmiljö förstörd av dessa stora ”monster” som inte bara avger ljud utan står och blinkar med starkt sken dygnet runt.

Annons

För vems intresse uppförs vindkraftsparkerna? Jag har svårt att se hur kommunens invånare kommer till gagn vid en uppbyggnad, är detta vad som menas med attraktiv kommun? Om man tar del av Köping kommuns utvecklingsmål 2020-2027 står bland annat ”…Köping skall vara en hållbar, trygg och inspirerande kommun som ger förutsättningar för livskvalitet.”

Jag befarar en överhängande risk i att våra bostadspriser kommer att sjunka drastiskt om en exploatering sker, vem vill bosätta sig här då? Det första man kommer att se när man närmar sig kommunen är jättelika vindsnurror, det är inte en syn som jag vill uppleva.

Blir kommunens ny slogan ”Välkommen till Köpings kommun - här har vi snurrat till det”? Jag tror att många med mig känner en vanmakt i denna fråga, det känns som om någon annans agenda styr (läs Vindkraftsföretagen). Kommer Köpings kommun att agera i frågan och säga Nej till storskalig vindkraft som grannkommunen Skinnskatteberg föredömligt har gjort? För att återknyta till Cervantes och hans roman om Don Quijote så nedtecknade han den numera vedertagna ramsan ”Katten på råttan, råttan på repet…” Vem är vem i detta virrvarr, vem håller i taktpinnen och när får vi ta del av besked/beslut i frågan om vindkraft i Köpings kommun?

Fredrik Andersson

Rotmossen, Kolsva

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy