Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Arboga

Insändare
Få fördelar med minskat fullmäktige

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Vad vill Arbogaborna ha för demokrati? är frågan som insändarskribenten vill att fullmäktiges politiker ska ställa sig inför beslutet på torsdag. (Arkivbild)

Annons

Den 14 oktober kommer politikerna åter debattera om Arbogas kommunfullmäktige ska ha 41 ledamöter eller minska antalet till 31 stycken. Frågan var uppe första gången i slutet av den förra mandatperioden (KF 2017-12-13, § 162). Det finns många för- och nackdelar med båda alternativen. Frågan jag ställer till mig själv är, vad vill Arbogaborna ha för demokrati? 

Annons

För att kunna förstå frågan bättre så har jag tagit fram lite statistik och fakta från internet. Arbogas kommunfullmäktige har haft 41 ledamöter sedan 1970 då vi hade en kommunreform som då genomfördes. Vad säger då kommunallagen gällande antalet ledamöter?  

Annons

I kommunallagen (2017:725) står det i kapitel 5, 5 § ”Antalet ska bestämmas till ett udda tal och till minst 41, i kommuner med över 16 000 röstberättigade och 31 i kommuner med över 8 000 röstberättigade” Hur många röstberättigade har då Arboga idag?  

Den 1 mars 2021 fanns det 11.242 stycken röstberättigade. Då säger lagen att vi minst måste ha 31 ledamöter men vi får ha fler. Tänker vi efter än en gång, så bygger vi för fullt i kommunen, vi växer därmed och får en ökande befolkning. Vad är då för- och nackdelarna? 

 41 Ledamöter 

+ Ökar den folkliga representationen 

+ Allmänheten får fler politiker från olika platser i kommunen. Från stad till landsbygd 

- Går emot kommunallagens rekommendation 

31 Ledamöter 

+ Följer kommunallagens rekommendation 

- Minskat folkstyre 

- Den politiska kretsen blir väldigt sluten 

- Ökar risken för ett elitstyre 

- Ungdomar får svårt att ta platser från de erfarna 

- Färre fritidspolitiker och mindre representation i kommunen  

Annons

Jag ställer åter frågan, vad vill Arbogaborna ha för demokrati i framtiden? Spelar antalet ledamöter inte någon roll? Något som kanske Arbogas politiker i kommunfullmäktige kan tänka på innan beslutet fattas på torsdag. Tänk en extra gång på, om det här är den demokrati vi vill ha många år framöver? 

David Johansson (S), 20 år 

Fritidspolitiker 

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy