Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Kungsör

Insändare
Jag känner oro för framtiden

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Insändaren ställer frågor kring tillgång och efterfrågan på arbetskraft med rätt utbildning i dag och om tio år.

Annons

Vilket samhälle har vi om tio år? Hur ser det ut i KAK-området då? Kommer ungdomarna som går i grundskolan nu att ha jobb då? Vad vill de jobba med? En viktig fråga! Det vore intressant att få höra vad ungdomarna har tänkt sig jobba med. Finns det några som vill jobba som verkstadsarbetare, byggnadsarbetare, rörmokare, bilreparatörer eller parkarbetare? Får eleverna veta något om dessa jobb? Vem informerar i så fall? Finns det utbildningar för alla? Berättigad fråga när man läser om nedlagda utbildningar i Arboga. Det fanns utbildningar för t ex underhållsteknik, plåtarbeten, cnc-teknik med skärande bearbetning. Hur tänker de som fattar beslut om nedläggning? Varför inte marknadsföra utbildningarna? Politikerna i KAK-kommunerna har alla som mål att spara pengar på skolan något som skolledningarna rättar sig därefter utan att kraftigt protestera.

Annons

Annons

I Kungsör, den minsta kommunen i KAK med knappt 9 000 invånare, har man 4 kommunalråd och 1 oppositionsråd, i Köping med ca 26 000 invånare har man 3 kommunalråd och i Arboga med ca 14 000 invånare har man 2 kommunalråd. Hur tänker dessa politiker om skolornas betydelse för framtida utbildningar ? Man kan nu läsa om att i Kungsör startar en utbildning för lagerarbetare och truckförare. Upptagningsområde KAK-regionen. 40 veckors utbildning I samarbete med Sfi.

Förr räckte det med någon eller några få dagar för att lära sig köra truck!

Efter utbildningen så antar jag att kursdeltagarna hamnar på arbetsförmedlingens bord. Vad händer då? De slussas över till coach-företagen. Vilken utbildning och erfarenhet har coacherna? Vad händer där? Förmodligen inget av värde för de arbetssökande. Det har jag sett flera bevis på. Jag känner bl a till ett fall där en syrisk man i 35-årsåldern gått svets- och plåtarbetsutbildning på arbetsförmedlingens rekommendation. För honom, som sökt ett 40-tal jobb i Mellansverige, har det inte lyckats att få anställning. Tilläggas bör att han talar bra svenska och vill inte gå på bidrag. Det finns andra som utbildat sig till undersköterskor men inte får anställning.

Annons

Det råder brist på buss -och lastbilschaufförer läser man om. I en kvällstidning kunde man läsa om en nyutbildad busschaufför som I bästa fall kan få rycka in några timmar i månaden vid behov. Timanställning således.

Politikerna pratar om bristen på arbetskraft i många branscher, att fler måste utbilda sig för att komma i arbete. Svammel eller okunnighet. Stackars arbetssökande.

”Framtidsoro”

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy