Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Kungsör

Insändare
Fel att bygga på jordbruks- och hagmark

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Malmberga och Västra Ekeby i Kungsör. Område V8 i Kungsörs planprogram. Insändaren anser att det nyligen antagna planprogrammet är fel väg att gå.

Bild: Alexandra Edman

Annons

Kommunfullmäktige beslutade i september om ett planprogram för Kungsörs tätort. Ett förslag som pekar ut värdefulla naturmiljöer, jordbruksmarker och hagmarkssystem för planläggning och byggnation. Det gäller Malmberga, Öster om Ängsvägen, hela Söders gärde och Skillingenäs. Ett beslut som Centerpartiet tydligt sagt nej till!

Planprogrammet har väckt stort engagemang och en mängd synpunkter har lämnats in från myndigheter, organisationer och privatpersoner. Även invånare har framfört sin kritik och visat på områden som de vill freda. Och protesterna är många.

Annons

I onsdags överlämnades en protestlista med 755 namn som alla säger nej till planläggning och byggnation i Malmberga och Stallmästarhagen. I en artikel publicerad den 6/10 kan vi läsa om hur protestlistan mottas i kommunhuset. Reaktionen från kommunalrådet är att invånare som har skrivit på har blivit missinformerade. Nu undrar vi om kommunalrådet vet vilket beslut han själv har tagit? Vi har inte beslutat om vad kommunalrådet har anfört i talarstolen utan om ett planprogram som möjliggör planläggning av flera värdefulla naturmiljöer. Det går enkelt att ta del av planprogrammet och där är områdena tydligt utpekade. Kommunens invånare och alla som har engagerat sig är nog mer pålästa än vad kommunalrådet vill få det att låta. Det gläder ändå att höra att Socialdemokraterna inte vill bebygga i hagmarker. Då borde det vara enkelt att ändra beslutet. Hur ser ni på jordbruksmarker?

Annons

Vi är mitt i en klimatkris och vi ser med stor oro över att Kungsörs kommun tappat både engagemang och kunskap i frågan om att värna och utveckla våra naturmiljöer. Vi undrar därför hur kommunalrådet ser på kommunens naturvårdsarbete och värdet av Kungsörs naturmiljöer, jordbruks- och hagmarker? Är det bara möjligheter till grillning och promenader som kommunalrådet tycker är viktigt? För Centerpartiet handlar det om mer än så. Det handlar om att värna den biologiska mångfalden, själva grunden för liv. Det handlar om livsmedelsproduktion och förutsättningarna för oss idag och i framtiden.

Annons

Bygg bostäder vid Gjutaren, Borgvik, Alen och Sälgen, Runnabäcken, Svea, Stora torget, Oxgatan och Klämsbo så förser vi Kungsör med bostäder för en lång tid framöver!

Centerpartiet vill se ett tydligt ställningstagande för att Kungsör värdefulla naturmiljöer, jordbruks-och hagmarker bevaras och utvecklas - inte exploateras!

För Centerpartiet

Madelene Fager, oppositionsråd

Petter Westlund, ordförande

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy