Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Hur kan minskat fullmäktige ge plats åt fler?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Arbogas kommunfullmäktige lär inte föryngras för att man går från 41 till 31 ledamöter, hävdar Bo Molander (S) i insändaren. (Arkivfoto)

Bild: Lennart Ljung

Annons

Jonna Lindman (M) är en av förespråkarna för att minska antalet ledamöter i Arbogas fullmäktige från 41 till 31. (Bbl/AT:”Var fjärde politiker ska bort”)

Hon uttrycker att det är svårt att hitta engagerade "politiker" och att hon får jaga ledamöter för att få ett beslutande antal till fullmäktige. Ledamöterna är äldre i majoritet och det behövs fler yngre säger hon.

Jag har lite svårt att få ihop det här. Till att börja med så sitter de äldre ledamöterna på dessa platser för dom har ett engagemang och intresse. Att det skulle bli fler platser för det yngre genom att minska möjligheten att komma in i fullmäktige är en ekvation jag inte förstår.

Annons

Att skapa intresse och engagemang sker inte i fullmäktige. Det är varje enskilt parti som måste skapa ett intresse bland sina medlemmar. Även utåtriktad verksamhet är viktig för att hitta engagerade människor. Folk är i allmänhet intresserade av samhällsfrågor. Det räcker att sätta sig en kvart på Facebook så har man underlag för många timmars debatterande med alla åldersgrupper.

Annons

Det hela handlar om vilket engagemang det finns inom varje parti. Vilken möjlighet vi ger valberedningen att sätta rätt personer på valsedeln. Det får man genom ett aktivt arbete inom det egna partiet, eller driva en politik som gemene man gillar och lockar till medlemskap.

Där skapar vi förutsättningar för att slippa minska på antalet ledamöter, undvika att minska demokratin och ge unga utrymme och möjlighet att komma in i politiken och vara med och påverka.

Att göra som Moderaterna och Jonna Lindman lägga fram ett förslag när man sitter i ledande majoritet för att minska antalet ledamöter av den anledningen att man inte klarar av att hitta engagerade medborgare till sitt parti, är att göra det väldigt enkelt för sig. Att skapa den lilla grupp av elit som framöver ska styra Arboga med begränsade möjligheter att påverka tycker jag är väldigt olyckligt.

Att inte alla går upp och talar i fullmäktige har inget med påverkan av beslutet eller engagemang att göra. Den diskussionen har redan skett under förmöten inom det egna partiet. Det är där diskussionen och engagemanget för att ta ställning i beslutet sker. I fullmäktige är gruppen redan klar med vilket beslut dom ska stötta. Ingen vill väl ha en inbördes debatt i ett offentligt fullmäktige, eller?

Jag hoppas innerligt för demokratin och de ungas möjlighet att engagera sig politiskt i Arboga, att övriga inom P7 och även SD tar sig en ordentlig funderare innan vi går till ett beslut i detta ärende.

Tack också till Dan Karlsson (V) som vågar stå upp för demokratin och välja en annan väg att gå i detta beslut. Trots sin tillhörighet i P7. Arboga behöver modiga politiker som står upp för demokratin.

Bo Molander

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy