Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Köping

Till minne: Gunnar Kangas

Gunnar Kangas har avlidit. Här skriver snickarna på Tunadal, genom Sven-Erling Nilsson, några ord till minne.

Vår vän och mentor Gunnar Kangas har lämnat oss.

Budet om hans bortgång smärtade oss djupt. Vi var visserligen medvetna om hans sjukdom men hoppades trots allt på ett tillfrisknande. Vi kommer att sakna Gunnar, inte bara som en nära vän utan också som en yrkeskunnig ledare inom snickeriet. Det var till honom vi sökte oss för att få råd och vägledning i vår fritidsverksamhet.

Annons

Gunnar Kangas föddes i byn Mattila norr om Haparanda och växte upp som näst yngsta barnet i en barnaskara på fjorton personer. Fadern hade själv byggt huset, som i flera år saknade såväl elektrisk ström, vatten och toalett inomhus. Under skolåren fanns det ”alltid en eller flera Kangas ” i skolsalarna, berättade Gunnar vid något av våra möten. Vidare att under Torneälvens översvämningar nådde vattnet ”ända upp till husknuten”, där roddbåten blev det enda transportmedlet till skolan.

Annons

Under kriget blev Gunnar och hans familj ögonvittne till tyska soldaters övergrepp på den finska befolkningen tvärs över älvens vattenflöde, där ladugårdar och boningshus stuckits i brand och familjerna flydde i panik till den svenska sidan. ”De kom med sina barn, boskapsdjur och de få ägodelar de lyckats rädda från lågorna”, berättade han. Befolkningen öppnade sina hem för flyktingarna; säkert dramatiska upplevelser som för alltid kom att prägla Gunnars personlighet. Kanske var det minnen därifrån som gjorde att han senare i livet blev fadder åt ett barn i Nicaragua. Gunnar var dessutom en trogen natur- och djurvän, som inte minst visades i hans engagemang i Hedströmmens Ornitologiska förening.

Efter sin utbildning som snickare i hemtrakten flyttade Gunnar till Köping, dit flera av hans syskon tidigare sökt arbete. I 30 år blev han trogen Erik Jarls Snickerier, senare flera år på Volvo i Köping.

Snickeriet på Tunadal i Köping kommer aldrig att bli sig likt i fortsättningen. Vi kommer att sakna vår yrkeskunnige ledare, som dessutom hade förmågan att på ett försynt och respektfullt sätt lägga grunden till det goda kamratskap som blivit tongivande i verksamheten. Våra tankar går till hans närmaste. Vi ”lärljungar” har förlorat en god kamrat, en skicklig hantverkare och undrar över hur vi skall klara oss i fortsättningen.

Snickarna på Tunadal

Sven-Erling Nilsson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy