Annons

Annons

Annons

Arboga

Insändare
Insändare: Därför kräver Herrgårdsbron åtta veckors stängning

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

I insändare har det ifrågasatts varför inte ens fotgängare får passera Herrgårdsbron under reparationsarbetena. Här svarar kommunens tekniske chef på frågorna.

Bild: Svetlana Jansson

Annons

Svar på insändare från ”promenerande + 70

Tack för dina synpunkter och frågor.

Anledningen till avstängningen av Herrgårdsbron är att de tvärgående fogarna (gångjärnen) som sammanfogar bro och landfästen är i så dåligt skick att vi inte kan garantera att fogar och konstruktion håller i framtiden. Det är därför av stor vikt att fullt ut renovera dessa centralt viktiga konstruktionsdetaljer.

Annons

Annons

Vid utförandet av fogbytet kommer kör- och gångbanornas tvärgående sidor mot landfästena att schaktas bort och brokonstruktion och landfundament friläggas. Därefter behöver betongkanterna vattenbilas, och nya stålkonstruktioner monteras för att göra plats för dom nya fogkonstruktionerna.

Eftersom utförandet kräver att brons hela tvärgående sidor i ost västlig riktning är frilagda, och montaget av nya fogar kräver brons hela bredd, kan vi helt enkelt inte låta trafikanter passera på ett säkert sätt under utförandet.

Skribenten frågar i insändaren om tiden, 8 veckor, och menar att mer personal och maskiner kan minska tidsåtgången med fem till sex veckor.

Svaret på frågan om tidsåtgång är att en resursökning i form av personal och maskiner inte skulle påverka tidsplanen. Det som påverkar vårt arbete mest är leveranstider.

Vi lever nu i en pandemi som också påverkar leveranser av material och varor. Detta drabbar även byggprojekt i alla former, där leverantörer kämpar för att bland annat få råmaterial levererat. Lägg därtill att industri och byggsektor går för högtryck, och för dom allra flesta är orderböckerna fulla sedan länge.

Vi har full förståelse för att renoveringsarbetet under denna period innebär att vissa av våra kommuninvånare och besökare får en längre resväg och det är något vi ber om överseende för. Vi vill passa på att tacka alla berörda för visat tålamod.

Magnus Andersson

Vd, Arboga kommunalteknik AB.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan