Annons

Annons

Annons

Coronaviruset

TV: ”Sverige på alldeles för hög nivå” – se myndigheternas pressträff om pandemin

Coronasituationen i landet är mycket allvarlig just nu, enligt Folkhälsomyndigheten. Ytterligare 23 dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige.

Text

TV: Följ senaste nytt kring coronaviruset – se sändningen från Expressen TV här:

Inbäddat innehåll

Därmed har nu 13 111 smittade personer avlidit i landet och statsepidemiolog Anders Tegnell ger dystra besked på torsdagens pressträff.

Annons

– Det är tyvärr så att nu är det även länder i Europa som visar på en uppåtgående trend. I Sverige ligger vi fortsatt på en hög nivå. En alldeles för hög nivå, säger han.

Ansträngd vård

Sammanlagt har 707 192 personer i Sverige bekräftats smittade av covid-19.

– Tyvärr börjar den ökning som vi har sett under en period även få genomslag på hur många som behöver iva-vård, fortsätter statsepidemiologen.

Annons

Ännu värre är det dock på andra vårdavdelningar, enligt Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd på Socialstyrelsen.

– Den stora uppgången ser vi på övriga avdelningar. Där vårdades denna vecka 1 238 personer det är 59 fler än förra veckan, säger hon.

Vaccineffekten

Men vaccinationsarbetet fortsätter och hittills har 1 049 986 vaccindoser getts i landet, baserat på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret.

722 519 personer har fått åtminstone en dos – vilket motsvarar 8,8 procent av den vuxna befolkningen. 327 467 personer har fått två doser – vilket motsvarar 4,0 procent.

– Även om vi såklart hade önskat att det hade kommit mer vaccin så används det vaccinet som kommer i en bra takt, säger Anders Tegnell och poängterar att den prioritering som finns följs väl.

Vaccineffekten syns i äldreomsorgen över hela landet. Smittspridningen har avtagit i hemtjänsten, men störst skillnad ser Socialstyrelsen på äldreboenden.

– Smittspridningen på särskilda boenden har gått ner väldigt kraftigt, säger Iréne Nilsson Carlsson.

Fakta: Om siffrorna

De nytillkomna dödsfallen i myndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att den dagliga uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

Antalet smittade i Sverige ligger nu på en alldeles för hög nivå, enligt Anders Tegnell.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan