Annons

Annons

Annons

Coronaviruset

TV: Trolig ökning av brittiska varianten i Västmanland

Smittökningen tar fart igen och det är oroande, konstaterar Sara Byfors, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten (FHM).

Text

Följ senaste nytt kring corona-viruset – se sändningen från Expressen TV här:

Inbäddat innehåll

– Den platå vi sett mellan tidigare veckor bröts mellan vecka fem och sex, vi har i stället en liten ökning. Tittar man på de fall som anmälts hittills under vecka sju är trenden att vi kommer att få se en viss ökning av fall även den här veckan, vilket såklart är oroväckande, säger hon på torsdagens myndighetsgemensamma pressträff.

Det ser dock olika ut i olika regioner påpekar Sara Byfors. Vissa är i en platåfas, i andra minskar det och i andra ökar det.

Annons

Ny data tyder på en ökning av den brittiska varianten i flera regioner, däribland Västmanland där mutationen tros ha ökat från 7 procent vecka 4 till 13 procent vecka 6. Proverna ska kollas nu ännu noggrannare för att säkerställa helt att det rör sig om den brittiska varianten.

Annons

– Här kan vi se en trend mellan vecka fyra och sex att det är en ökning i alla regioner. Det är en tendens man sett i alla länder som haft en övervakning då man fått in den brittiska varianten, att den tar över helt enkelt, säger hon.

Hon säger också att det är värt att notera att exempelvis Västmanland, som har en minskande smittspridning generellt, har en ökande trend av den här virustypen, liksom Skåne som generellt är i en platåfas.

– Så det hänger inte ihop med en ökad smittspridning, säger Sara Byfors.

Även upptäckten av klustret av den sydafrikanska varianten i Västmanland togs upp.

– De bedömer att de har klustret under kontroll, sa Sara Byfors.

Folkhälsomyndigheten har också tittat på spridningen av de möjliga sydafrikanska/brasilianska varianterna i samma regioner. Där är dock screeningsmetoden mer osäker, och fallen som hittats är få vilket gör att också siffrorna blir osäkra, enligt Sara Byfors.

Antalet testade individer ökade förra veckan, till över 200 000 igen.

– Behovet av testning ökar något. Det kan bero på covid-19, men också att andra luftvägsinfektioner ökar i samhället, säger Sara Byfors.

Andelen positiva prover ligger kvar på ungefär tio procent.

Ytterligare 29 dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige, enligt FHM.

Annons

Annons

Totalt har 12 598 smittade avlidit i landet.

Sammanlagt har 627 022 personer i Sverige bekräftats smittade av covid-19.

De nytillkomna dödsfallen i myndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att den dagliga uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

Hittills har 384 401 personer fått åtminstone en dos coronavaccin, rapporterar myndigheten. Det motsvarar 4,7 procent av befolkningen 18 år och äldre. Av dem har 168 842 personer fått två doser, vilket motsvarar 2,1 procent av befolkningen.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan