Annons

Annons

Annons

Coronaviruset

TV: Nytt förslag: Gallerior och restauranger kan stängas ned

Fem nya förslag kopplade till pandemilagen presenterades på onsdagen på en pressträff med socialminister Lena Hallengren och kultur- och idrottsminister Amanda Lind. Det handlar bland annat om nedstängning av fler verksamheter, exempelvis gallerior, butiker och restauranger.

Text

Följ senaste nytt kring coronaviruset – se sändningen från Expressen TV här:

Inbäddat innehåll

– Situationen är fortfarande allvarlig, inledde Lena Hallengren pressträffen. Vi ser med oro på utvecklingen. Det finns en påtaglig risk för en tredje våg.

– Det kan bli aktuellt att stänga ned delar av det svenska samhället.

Enligt de nya förslagen vill regeringen ha möjlighet att stänga ner samtliga handelsplatser (vilket omfattar bland annat butiker och gallerior), gym, sport- och badanläggningar, temaparker, museer och konsthallar. Tidigare har regeringen förberett för nedstängning av varuhus och gallerior, men nu utvidgas alltså förslaget.

Annons

Annons

De nya förslagen handlar också om att begränsa tillträde till vissa platser. Regeringen vill ge kommunerna befogenhet att besluta om förbud mot att vistas på platser där det kan finnas en påtaglig risk för trängsel. Två exempel som lyfts fram är i parker och på badplatser.

Museer och konsthallar ska förhålla sig till samma regler som exempelvis butiker och gym från 11 mars, efter förslaget från regeringen. Det meddelade idrotts- och kulturminister Amanda Lind vid pressträffen.

Vid pressträffen noterade hon att många museer och konsthallar redan i dag har anpassat sina verksamheter utifrån rådande regler för andra delar av samhället.

Olika sammankomster och offentliga tillställningar ska få olika regler beroende på förutsättningarna, meddelade idrotts- och kulturminister Amanda Lind.

Det handlar bland annat om olika regler för inomhus- respektive utomhusevenemang och är baserat på förutsättningarna för social distansering. Hon säger vidare att tillställningar med anvisade sittplatser kan tillåta ett högre antal personer vid en sammankomst.

– Vi har i dag inga besked om nedstängning men vi förbereder oss för att utnyttja den delen av pandemilagen också. I dagsläget gör vi inte den bedömningen, men det är klart att vi inte tänker vänta tills det är för sent, sa Hallengren.

Annons

Näringsidkare inom de branscher som berörs av de nya reglerna, så som museer, konsthallar eller nöjesfält, kommer inte få ta del av några ytterligare stöd utöver de som redan existerar, sa Lena Hallengren:

– Det är klart att vi hela tiden följer utvecklingen och gör allt vi kan för att kompensera.

Förslagen skickas ut på remiss under onsdagen och remisstiden är till den 26 februari. De nya reglerna planeras gälla från den 11 mars.

Bild: TT

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan