Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Köping

Till minne: Thore Gårmark

Thore Gårmark, som tidigare har varit bosatt och verksam i Köping, har avlidit i en ålder av 95 år. Här skriver dottern Britt Nedestam några ord till minne.

Under sin tid i Köping startade Thore Gårmark utbildning för Volvo-medarbetare på Karmansbo Herrgård, en utbildning där han var rektor. Han var även ordförande i IOGT-scoutkåren. Foto: Privat.

Annons

Thore Gårmark, Västerås, har som tidigare meddelats avlidit i en ålder av 95 år. Närmast sörjande är sonen Gert och dottern Britt med familj.

Thore Gårmark föddes i Avesta på påskdagen 1925. Fadern arbetade i hyttan, men bytte under några år masugnen mot en bakugn då familjen flyttade till Köping och drev konditori där. Tillbaka i Avesta slutförde Thore sin skolgång och började som ritare vid Jernverket. Därefter följde en tid som ingenjör i Östergötland, först vid Spångsholms Bruk i Sya och sedan Motala Verkstad.

I Östergötland fann han också kärleken, Evy från Boxholm. De gifte sig 1949 och flyttade till Västerås där Thore började på Asea och utvecklade en ny teknik för ritningsläsning för nyanlända. Efter några år gick flyttlasset vidare till Köping och Volvo där Thore som rektor startade utbildning för Volvo-medarbetare på Karmansbo Herrgård. Utbildning, både sin egen och andras, var något Thore Gårmark brann för.

Annons

Annons

Scouting och nykterhetsarbete var andra stora intressen. I Köping blev han snabbt ordförande i IOGT-scoutkåren. Under 50-talet i Köping föddes barnen Gert och Britt. De fick sin uppväxt i Tullinge då huvudstaden lockade Thore med en tjänst som utbildningsdirektör på Sveriges Verkstadsföreningen, numera Teknikföretagen.

Västmanland hade dock en särskild dragningskraft på familjen Gårmark så under 1965-67 var man tillbaka i Västerås där Thore arbetade som personaldirektör för Ica-Hakonbolaget. Precis som en spårvagn som vänder och kör tillbaka for också Thore tillbaka till Stockholm och Tullinge för en ny period på Verkstadsföreningen. Där tillhörde han arbetsutskotten inom Arbetsmarknadens Yrkesråd (SAF-LO) och Verkstadsindustrins Yrkesnämnd (VF-Metall ) samt flera nordiska och internationella samarbetsorgan.

Efter pensioneringen startade Thore ett företag i utbildningsbranschen och gav ut en del böcker. Han och hustrun Evy flyttade också tredje gången gillt - tillbaka till Västerås. Thore hade aldrig svårt att fylla sin pensionärstillvaro. Sommarhuset vid Dalälven i Avesta var en oas för honom. Han var också verksam inom flera föreningar bland annat Nykterhetsrörelsens scoutförbund, IOGT-NTO och Tempelriddarna. När hustrun Evy drabbades av Alzheimers och Thore vårdade henne hemma var det i föreningslivet han fann styrka. Han kunde inte vara borta från Evy så länge, men ville ändå besöka den stora Jamboreen, internationella scoutlägret i Kristianstad 2011. Då hyrde han ett flygplan med pilot och åkte dit över dagen. Han såg sällan problem utan gjorde som scoutlagen säger - en scout möter svårigheter med gott humör. Vi är många som sörjer vår levnadsglada släkting , vän och pappa.

Dottern Britt Nedestam

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy