Annons

Annons

Annons

Sala

Det lysande tomrummet – ny bok om Ivan Aguéli suddar ut föreställda gränser mellan mystik och vetenskap 

Den nya antologin “Det lysande tomrummet” suddar ut de föreställda gränserna mellan tro och vetande, mystik och vetenskap.

I åtta essäer ringas genom olika perspektiv det konstnärliga och religionsfilosofiska fenomenet Ivan Aguéli in samtidigt som Guds ljus klarnar. 

Det här är en recension.Analys och värderingar är skribentens egna.

Annons

Som gymnasist blev jag fascinerad av Eckhart von Hochheim och skrev också ett arbete om medeltidens kristna mystik. Mäster Eckhart var en tysk filosof, teolog och dominikanmunk som levde mellan 1260 och 1328. Litet är känt om hans bakgrund, men Eckhart kom från lågadeln i Thüringen och gick som 15-åring med i dominikanklostret i Erfurt. Sedan studerade han filosofi och teologi vid dominikanernas högskola i Köln och doktorerade så småningom vid universitetet Sorbonne i Paris (därav mästertiteln). Under sitt liv gjorde han karriär som administratör och lärare inom ordenslivet och universitetsvärlden, men kom att med sitt eget tänkande utmana kyrkliga doktriner och avled till slut under en pågående inkvisition. Eckhart, som starkt inspirerade reformatorerna Martin Luther och Jean Calvin, skrev texter på folkspråket tyska i stället för latin, något som upprörde kyrkan då han tillgängliggjorde sina tankar om Gud och tron för vanliga människa och betraktade dem som jämlikar. 

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan