Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Frukttjuven – en roman värdig en Nobelpristagare

Litteratur värdig en Nobelpristagare. 

Med “Frukttjuven” knyter Peter Handke an till medeltidens stora berättare i en roman som i kontrast till globaliseringen och i relation med den muslimska världen söker efter en djupare och sannare europeisk livsform och mänsklig existens.

Det här är en recension.Analys och värderingar är skribentens egna.

Annons

Som något senfärdig recensent har det varit intressant att läsa hur Peter Handkes “Frukttjuven” mottagits i Sverige. Sammantaget har omdömet varit att romanen är det närmaste riktig litteratur som här lästs på år och dar, men alltid med den ängsliga reservationen att han minsann inte var värd Nobelpriset i litteratur till följd av sina kontroversiella ställningstaganden rörande kriget i Jugoslavien. Denna tvetydiga inställning till Handkes författarskap är intressant då han som få andra utforskat tidens stora frågor kring vad som faktiskt definierar vår identitet och existens (men så är det väl så som den alltid like kritiske Handke själv påpekat att det inte längre finns några kritiker, att kritiken hemfallit åt att politiskt kommentera och moralisera litterära verk och deras upphovsmän i stället för att tyda och försöka begripa dem). En sak är klar, den som vänder sig till litteraturen för att få sin världsbild bekräftad eller en klapp på axeln för sin egen självupplevt humana människosyn, finner inte något sådant i hans författarskap, inte heller i “Frukttjuven”. 

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs dina lokala nyheter för 8 kr/vecka i 8 veckor - du betalar 32 kr/månad. Därefter tillsvidare 119 kr/månad.

Det här ingår i Digitalpaketet

  • Alla lokala nyheter på vår sajt och nyhetsapp.
  • Läsarshoppen med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Ingen bindningstid - säg upp när du vill.
Vi är en del av Bonnier News (559080-0917)
Betalningar hanteras av Klarna

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy