Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Årets bästa läsning: 10 reportage du inte bör missa

Under ett år publiceras i runda slängar 4 000 artiklar och notiser i Bbl/AT och på bblat.se. Här är tio som du inte får missa.

Text

Bild: Jessica Andersson, Lennye Osbeck

Annons

Här är artiklarna som vi har valt ut. Trevlig läsning!

Här på Nygatan inträffade den svåra olyckan den 12 november förra året. Inga-Britt Berg blev påkörd av en mopedbil och skadades allvarligt. Efter många månader återvänder livet.

Bild: Lennye Osbeck

Inga-Britt kördes på av mopedbil – nu börjar livet återvända

Mopedbilen körde in i Inga-Britt Berg som kastades in i ett plank. Skadorna var omfattande och vägen tillbaka lång. Efter nio månader börjar hon komma tillbaka till ett normalt liv.

Förra året drabbades Richard Persson av en hjärntumör. Ett liv som hittills handlat mycket om basket och jobb ställdes på sin spets när det blev dags för operation. ”Att säga hejdå till min dotter den dagen är det svåraste jag gjort. Jag tänkte 'är det sista gången vi ser varandra'?”

Bild: Jessica Andersson

Annons

Annons

Richard bestämde sig – efter tumören skulle livet levas fullt ut: ”Jag är tacksam för det jag har”

Efter lång tid i rampljuset försvann plötsligt Richard Persson från det Köping Stars han varit med att skapa. Det visade sig att han hade hjärntumör.

Sofie Larsson, 23 år, är tvåbarnsmamma. Dewin är två år och lillebror Ebbot två månader. Barnen har olika pappor och Dewin bor hemma hos sin pappa varannan helg.

Bild: Irene Wallgren

23-åriga Sofie älskar livet som ung tvåbarnsmamma

Sofie Larsson hade inte planerat att skaffa barn tidigt, ändå blev det så. ”Dewin var väldigt oplanerad, men både hans pappa och jag var säkra på att vi ville ha honom”.

Hällarna – området som gått från trälådor till lyxvillor på 70 år

Hällarna, söder om Arboga vid Hjälmaren, började byggas i slutet av 1940-talet. Genom åren har området utvecklats från små sportstugor till åretruntbostäder. Lokalhistorikern Hans Almgren har gjort en djupdykning i områdets historia.

Annons

Anette Uddqvist från Köping arbetar som projektkoordinator på Läkare utan gränser. Hon är ansvarig för ett av organisationens många projekt i Sydsudan.

Annons

Anette från Köping har drömjobbet – i katastrofområden: ”Jag kan inte se mig göra något annat”

Det finns Köpingsbor överallt i världen. En är av dem är Anette Uddqvist, 35. Hon befinner sig i Sydsudan, en av världens yngsta nationer men också en plats som under decennier drabbats av inbördeskrig och blodiga konflikter.

Lars-Erik Malm tittar på bilder från Vikboolyckan 1960. Han var deltidsbrandman i Kolsva och en av de första på plats. Han glömmer aldrig den fasansfulla dagen.

Bild: Lennye Osbeck

60 år sedan Vikboolyckan – brandmannen Lars-Erik var först på plats: ”Jag fick stänga av känslorna”

Det har gått 60 år sedan Vikboolyckan utanför Kolsva som tog sju liv när ett Lansenplan störtade rakt in i ett bostadshus vid frukostdags. Brandmannen Lars-Erik Malm var 25 år och en av de första på plats, han glömmer aldrig den fasansfulla dagen.

Nina Persson i Cardigans på Rajraj-scenen i juni 1995. Kent hade släppt sitt debutalbum i mars samma år och kom till festivalen i kostym. De hade precis blivit sponsrade av konfektionsföretaget Tiger. Foto: Peter Gustafsson

Annons

Vilket rajraj! 25 år sedan Cardigans och Kent spelade vid soptippen

För 25 år sedan skrevs det lokal musikhistoria i Köping. Och maken till Raj Raj-festival har stans nöjesliv aldrig kommit i närheten av. ”Hyfsade artister får man väl ändå konstatera”, säger Peter Gustafsson, en av initiativtagarna.

Annons

Roger Eklund är tillbaka i rådhuset, men arbetar bara 25 procent. ”Nu ligger mitt fokus på att bli frisk. Att hitta tillbaka och börja må bättre igen.”

Bild: Michael Sandsjö

Eklund talar ut: Pausen, cancern och stressen inom politiken

Han stod på toppen av den politiska karriären, beredd att ta sig an det tyngsta uppdraget. Då kom smällen, väggen och – ryktena.

Livet efter sjukdomen är långt ifrån rakt. Känslorna efter tiden då ”Lillen” låg inlagd är många och stundtals jobbiga. ”Jag gråter ofta, men vet ju att det kan bli så efter en så allvarlig sjukdom”, säger ”Lillen”.

Bild: Michael Sandsjö

Legendaren om den tuffa matchen mot covid-19: ”Familjen ringdes in för att ta avsked”

Idrotten lärde honom att kämpa in i det sista. Men när motståndaren hette covid-19 – då var Leif ”Lillen” Andersson riktigt nära att ge upp.

Annons

Fullt ös och ut mot dagens första ryssja som ska vittjas.

Bild: Lennart Ljung

Hjälmarens FiskarAnna utsedd till Årets bonde för sitt hållbara fiske: ”Jag kan inte ha ett bättre jobb”

Yrkeslicensen fick hon för snart tio år sedan. Arbetsplatsen är på Hjälmaren, Sveriges fjärde största insjö. I ur och skur vittjar hon sina nät och ryssjor och är en av dem som drar upp den MSC-märkta gösen. ”Jobbet är mitt liv. Jag lever verkligen för det här”, säger Anna Vesper Gunnarsson, 39.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan