Annons

Annons

Annons

Coronaviruset

TV: Skärpta nationella råd ersätter lokala råd

Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap håller en pressträff under tisdagen med den senaste informationen om covid-19.

Text

Följ senaste nytt kring coronaviruset – se sändningen från Expressen TV här:

Inbäddat innehåll

Under tisdagen kom besked om att de nationella råden skärps och ersätter de lokala råden. De lokala råden upphör den 13 december och de nationella råden införs den 14 december.

Annons

Annons

– Vi har gjort vissa skärpningar inför helgerna. Vi trycker på det personliga ansvaret, alla har en skyldighet att tänka igenom hur man undviker att smitta andra, säger Bitte Bråstad, enhetschef, Folkhälsomyndigheten.

– Vi lägger till att man ska begränsa sina kontakter utanför den lilla kretsen som man bor med. Ska man träffa andra så måste det ske på ett smittsäkert sätt, fortsätter hon.

Det kom ingen strikt avrådan från resor, men man måste resa på ett smittskyddssäkert sätt och inte träffa personer utanför den nära kretsen. När man handlar mat ska man göra det ensam och inte i grupp.

I de nya skärpta råden ingår också arbetsplatsen – det får inte vara trängsel, till exempel vid fika. Alla som kan ska jobba hemifrån.

Bitte Bråstad säger också att det finns möjlighet till lokala allmänna råd om det behövs.

Statsepidemiolog Anders Tegnell under en gemensam pressträff med Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap om det rådande coronaläget.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan