Annons

Annons

Annons

Coronaviruset

TV: Löfvens besked: Max åtta personer under jul- och nyårsfirandet

Restriktionerna om max åtta personer på allmänna sammankomster ligger kvar över jul och nyår och nya skärpta nationella restriktioner införs. "I år kan inte julen bli som vanligt. Coronaviruset tar inte hänsyn till högtider", säger Stefan Löfven på tisdagens extrainsatta pressträff.

Text

Under tisdagen höll statsminister Stefan Löfven, vice statsminister Isabella Lövin, socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson en digital pressträff angående coronaviruset och hur jul- och nyårsfirandet får gå till.

Följ senaste nytt kring coronaviruset – se sändningen från Expressen TV här:

Annons

Inbäddat innehåll

Annons

Stefan Löfven gav två besked. För det första förlängs reglerna om max åtta personer på allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. För det andra kommer de lokala allmäna råden att ersättas med nationella föreskrifter från och med den 14 december.

– För alla gäller sunt förnuft, stor försiktighet och ännu större eget ansvar. Fira jul och nyår med en mindre krets människor. Åtta personer är den nya normen för alla sociala situationer. Det gäller både jul och nyår, säger Stefan Löfven.

– Undvik att resa med tåg eller bussar. Undvik butiker, fortsätter han.

Socialminister Lena Hallengren understryker att reglerna ska följas, inte bara bör följas.

– Du är skyldig att vidta försiktighetsåtgärder. Du ska hålla avstånd, du ska stanna hemma när du är sjuk, du ska följa råden, säger hon.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson berättade att läget är fortsatt allvarligt.

– Vi har en omfattande smittspridning i stora delar av landet. I våra beräkningar har vi sett att kulmen kan komma före eller under julhelgen. Det är inte möjligt att fira som vi är vana vid. Det blir inget stort julfirande, ingen stor nyårsfest, inga hemvändarfester. Ju färre som samlas desto bättre.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan