Annons

Annons

Insändare
Insändare: Tvinga inte på oss vatten med PFAS

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Vatten och insekter insamlade i PFAS-forskning i en insjö i Närke.

Bild: Jan Wijk

Annons

I Sverige är det självklart att vi ska kunna dricka vattnet direkt ur kranen utan att bli sjuka. En kartläggning från Naturskyddsföreningen visar emellertid att ett par miljoner svenskar får i sig för mycket av miljögiftet PFAS. Är det med den vetskapen rimligt att kommuner kan tvångsansluta fastighetsägare med fullt fungerande enskilda anläggningar till kommunalt VA?

När kommuner tvångsansluter fastighetsägare till kommunalt VA, hänvisar de ofta till lagens inledning, ”med hänsyn till skyddet för människans hälsa och miljö”. I de flesta fall är hänvisningen ogrundad. Och det kan kosta många hundra tusen kronor att ansluta fastigheten till kommunalt VA. Fastighetsägarna tvingas dessutom göra det trots att de flesta har fullt fungerande VA-lösningar.

Samtidigt som detta sker kommer larm om förorenade kommunala dricksvatten med PFAS, ett medel som funnits sedan 1950-talet. PFAS ackumuleras i kroppen hos fåglar, fiskar och människor. Gemensamt för PFAS-föreningar är att de är mycket svåra att bryta ner och flera har skadliga effekter för både människor och miljö. PFAS är idag klassat som reproduktionsstörande och misstänkt cancerframkallande.

Annons

Annons

I oktober 2020 rapporterade SVT att PFAS förekommer på 11 000 platser i Sverige i de stora dricksvattentäkterna, alltså i de kommunala VA-verken.

Idag har 10 procent av fastighetsägarna en enskild VA-anläggning. Är det verkligen rimligt att människor med fullt fungerande anläggningar ska behöva betala stora summor för att koppla upp sig mot kommunalt vatten, som dessutom kan vara förorenat med PFAS?

Vi menar att regeringen måste se över lagstiftningen så att människor med fungerande VA-lösningar kan behålla dessa. Enskilda fastighetsägare känner en stor frustration och rättslöshet inför det lapptäcke av miljölagstiftning och tillämpning som finns idag.

Det måste vara självklart att tillsynsmyndigheterna utan dröjsmål åtgärdar det cancerframkallande PFAS som finns i Sveriges dricksvattentäkter. Vårt alternativ för bättre miljö och ökad hushållning är en mer flexibel lagstiftning som gör det möjligt att behålla enskilda VA-anläggningar som 10 procent av de enskilda fastighetsägarna har. Det är bättre än att tvångsansluta fastighetsägare till dricksvatten som innehåller PFAS och som inte lever upp till EU:s krav.

Lars-Göran Carlsson

Ordförande VA-i-tiden

Annons

Håkan Larsson

Samhällspolitisk chef Villaägarna

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy