Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Chefredaktören: Ett luciafirande värt att minnas

Jag var nio år, framlottad till lucia tillsammans med mina klasskompisar Francesca och Marie. Sångerna hade övats i veckor, kronan klätts med lingonris och nya tubsockor hade inhandlats. Det var en lucia att minnas – låt oss göra 2020 till ännu ett minnesvärt luciaår. Trots corona.

Text

Marie, Francesca och jag. I årskurs 3 på Skogsbrynsskolan 1985.

Bild: Privat, Lennye Osbeck

Annons

Hemma hos mig har barnen sjungit julsånger i några veckor nu. Repertoaren är bred, men favoriten är ”Mössens julafton” och ”En liten tomte nyser”. Den lilla tomte-rackaren pussas också, trots coronan. En liten, oskyldig julsång har väl aldrig känts mer förbjuden.

I år är inte mycket sig likt. Inte heller luciafirandet. Och så måste det vara för att vi ska få stopp på smittspridningen.

Annons

Därför blir det inga kröningar inför dovt vantklapp, stämningsfulla luciakonserter eller luciatablåer på förskolor och skolor. Inga fladdrande stearinljus, tipptappande tomtar eller luciakronor på trekvart.

Annons

Ljuset i mörkret behövs mer än någonsin. Kanske är det också därför jag anar att julpyntandet dragit igång extra tidigt hemma hos KAK-borna i år. Stjärnor och stakar tindrar redan i många fönster.

Vi hoppas att ni vill vara med och sprida ännu mer ljus tillsammans med oss – och låta tidningen ta ert luciafirande hem till andra. Det gör ni genom att skicka in bilder till oss. Det kan vara bilder på små tomtar och pepparkakor som vill skicka hälsningar till far- och morföräldrar, en förskola eller skolklass som vill visa upp sig eller andra luciafirare, stora som små, som hittat nya sätt att med social distans sprida ljus i mörkret.

En bild med mobiltelefonen fungerar alldeles utmärkt, ta gärna liggande bilder, alltså sådana som är bredare än de är höga. Skriv också några rader om vilka som är på bilden.

Bilderna kommer sedan att publiceras på bblat.se och i papperstidningen.

Så, hej tomtegubbar, låt oss skapa nya traditioner. Tillsammans kan vi ordna ännu ett luciafirande att minnas, och inte bara på grund av coronan.

Läs mer: Sprid ljus i mörkret – skicka dina luciabilder till oss!

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan