Annons

Annons

Annons

Coronaviruset

JUST NU: Rekommendationerna för äldre tas bort – får samma råd som alla andra

Folkhälsomyndigheten och socialminister Lena Hallengren meddelade under torsdagens presskonferens, att de rekommendationer som varit för personer över 70 år tas bort.

Text

TV: Följ senaste nytt kring coronaviruset – se sändningen från Expressen TV här:

Inbäddat innehåll

Just nu hålls en pressträff med socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. De väntas presentera nya allmänna råd för personer som är 70 år och äldre med anledning av coronavirusets spridning.

Annons

Annons

Tidigare har Folkhälsomyndigheten haft speciella rekommendationer för personer över 70 nu. Nu tas rekommendationerna bort, och de får samma råd som alla andra.

– FHM beslutar nu att äldre och personer i andra riskgrupper ska omfattas av samma rekommendationer som resten av befolkningen. Vad betyder det när dessa tas bort? I grunden innebär det att alla i Sverige får samma ansvar. Det är avgörande att varenda en av oss följer rekommendationerna, säger Lena Hallengren.

Fråga från en reporter på plats: Om de äldre börjar åka buss och handla som vanligt, bör ju rimligen risken för att de drabbas öka. Hur tänker ni där?

– Vi tänker oss inte att de ska handla som vanligt. Tidigare har uppfattningen varit att man ska hålla sig hemma och isolera sig kanske mer än vi menat. Men fortsatt ska man inte trängas i onödan ändå. Men det kommer finnas större risk hos enskilda individer. Men vi kan inte stänga in större grupper. Vi kommer se att fler blir sjuka, vi kan inte undvika det, här gäller det egna risktagande måste balansera mot samhällsnyttan, säger Johan Carlson.

Socialminister Lena Hallengren.

Bild: TT

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan