Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Ett år med nya Bbl/AT – så har vi gett dig en bättre lokaltidning

Text

Helena Tell, chefredaktör, på Bbl/AT:s redaktion i Köping.

Bild: Lennye Osbeck

Annons

För drygt ett år sedan gjorde vi en omorganisation på Bbl/AT:s redaktion med målet att ge er läsare ännu mer av den mest lokala och nära journalistiken.

Vilket år det blev!

Lagom när vi landat i våra nya rutiner (vi fick nämligen flera arbetsuppgifter som tidigare gjordes centralt) slog pandemin till.

Trots en hel del oro, dels för viruset i sig, men också för våra jobb när tidningens ekonomi kom i gungning när samhället stängde ner och annonsörerna uteblev, har vi fortsatt att göra viktig lokal journalistik. Precis som Bärgslagsbladet och Arboga Tidning tillsammans har gjort i 300 år.

Jag är otroligt stolt över vad vi, vår lilla redaktion (fem reportrar), åstadkommit så här långt.

►Vi har granskat och avslöjat. Bland annat de ekonomiska turerna i Kattvännerna i KAK och den försvunna miljonfonden. Vi har fortsatt att gräva i brandkårskrisen i KAK och Svenska kyrkans vidlyftiga fallskärmsavtal med obekväma präster, liksom i turerna i den ännu inte genomförda folkomröstningen i Arboga och besparingarna inom Arboga kommun och den stora omorganisationen av skolan.

Annons

Annons

►När coronaläget förvärrades i Västra Mälardalen begärde vi ut och redovisade uppgifter om antalet smittade och avlidna inom vård- och omsorgsverksamheterna i våra kommuner. Vi har även berättat omsorgspersonalens frustration över saknad skyddsutrustning i Köpings kommun. Vi avslöjade även att ett gruppboende i Köping förvandlats till covid-avdelning då fem av sex brukare bekräftats smittade med covid-19 och en avlidit.

►Vi berättade även om de glädjeämnen som pandemin förde, och för, med sig. Om balkongkonserter, skänkta läsplattor till äldreboenden och initiativ för att stötta den lokala handeln. När detta skrivs har vi publicerat 673 direkt coronarelaterade artiklar, säkerligen finns det fler, numera är corona en del av allas vår vardag.

►Vi är snabbt på plats och rapporterar live från stora nyhetshändelser i vårt bevakningsområde. Sprängningen på Kapellgatan i Arboga är en sådan, branden på Strö gård en annan, liksom masspermitteringar på Volvo och GKN till följd av corona.

►Vi har blivit bättre på den lokala sportbevakningen och arbetar vidare med att bredda vårt sportinnehåll. Corona gav oss en ordentlig knuff i rätt riktning. När Idrottssverige stängde ner i våras fick vi, liksom andra sportredaktioner, se bortom seriespel och tabeller och hitta nya ”storys” i sportens värld.

Annons

►Vi har sänt lokalfotboll live. Sportjournalistik år 2020 är inte bara text i tidningen, det är livesända matcher på sajten också. Under våren och hösten har vi sänt flera fotbollsmatcher med Arboga Södra och Kungsörs BK. Den 3 oktober är det dags igen. Då sänder vi Arboga Södra mot Eskilstuna City.

Annons

►Vi gör lokala bostadsreportage. I veckan drar vi igång vår nya serie ”Hemma hos mäklaren”. Har du ett spännande hem eller känner du någon som har det – tipsa oss!

►Vi är stolta över vår bygd – och det vet vi att ni läsare också är. Därför har vi knutit till oss Arbogahistorikern Hans Almgren och Köpingshistorikern Sten Lindqvist. De bjuder på historiska djupdykningar om våra trakters mest älskade platser och människor.

►Vi är också stolta över våra anrika titlar. I år fyller Bärgslagsbladet 130 år och Arboga Tidning 170 år. Det firar vi genom att minnas stora nyhetshändelser som Rajraj-festivalen för 25 år sedan och Vikbo-olyckan för 60 år sedan, plus många fler.

Annons

►Vi har rekryterat en ungreporter. Elvira Ringeborn bidrar med viktiga perspektiv från de unga vuxnas sida. Vi har även knutit till oss en gäng duktiga frilansare och vikarier med lokal förankring. Lennye Osbeck och Michael Sandsjö är kända namn för trogna läsare, liksom Eija Salminen.

Vi kommer fortsätta att skildra och berätta om det som händer i Västra Mälardalen – oavsett om det gäller granskning och fördjupning, lokal sport eller vårt lokala näringsliv.

Stort tack till alla ni som hör av er med värmande beröm! Det betyder mycket för oss!

Bärgslagsbladet 26 januari 2020.

Annons

Bärgslagsbladet 6 maj 2020.

Arboga Tidning 27 juli 2020.

Arboga Tidning 17 juli 2020.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan