Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Köping

Till minne: Sven Sjöman

Sven Sjöman vid utdelning av hedersmedlemskap i Forsby FF 2014. Foto: Tom Albinsson

Annons

Sven Sjöman, en man med stort hjärta för Forsby FF, har avlidit. Här skriver Tom Albinsson och Michael Ornell om hans liv.

Sven Sjöman föddes 22 oktober 1936, som en av två tvillingpojkar. Den andre var även han en ”kändis" i Köping, Ivar ”Bivur" Sjöman.

Familjen Sjöman, bestående av fem söner, mor och far, flydde över Östersjön 1944, i slutet av andra världskriget, tillsammans med andra öbor från Ormsö utanför Estlands kust. Familjen kom att bosätta sig i Östtuna utanför Köping. Det faktum att familjen kom att bosätta sig i Östtuna förklarar nog Svens starka band till Forsby då klubben hade sin hemmaplan inte långt därifrån på den tiden.

Sven började spela fotboll omkring 1950 för Forsby FF. Tidigt 60-tal så hade Forsby FF en hockeysektion i några år, och självfallet fanns Sven med som ledare där.

Annons

Annons

När sonen Torbjörn skulle börja spela fotboll, så var det självklart att Sven blev ledare för Forsby FF P-67. När sonen Torbjörn valde att sluta som spelare för att bli domare så stannade Sven kvar i Forsby FF, som materielansvarig för ungdomssektionen, som han blev tidigt 70-tal. Sven stannade kvar som materielansvarig i närmare 45 år, innan han för bara några år sedan lämnade rollen.

Sven var även med tillsammans med ”Kula" och startade upp fotbollsskolan på 70-talet.

Yrkesmannen Sven

Sven var första årskullen på Volvo/Köpings Mekaniska Verkens yrkesskola tidigt 50-tal (troligen med start 1951 eller 1952) och blev KMV/Volvo troget som reparatör till 1974, då Sven provade på att jobba som resemontör för ett företag som hette Profila, men redan efter ett år så ville Sven jobba på hemmaplan, och började som reparatör på Sandvik 1975. På Sandvik stannade Sven kvar till pensionen 2001.

Forsby FFs hedersmedlem

2014 förärades Sven med ett hedersmedlemskap i Forsby FF för sitt långa engagemang och arbete för klubben!

Sven erhöll för bara några år sedan ett stipendium från Sparbanken Västra Mälardalen, vilket han mottog personligen vid en ceremoni på banken dit han var inbjuden. Äran samt en penninggåva för lång och värdefull ledargärning.

Sådana människor som Sven är idag ett näst intill utdöende släkte, där man självvalt väljer att dela med sig av sin tid och sitt liv för att andra ska må bra i en förening. Hans ordningssinne och minne för detaljer är något som vi alla ofta förvånats över.

Annons

Annons

Sven var den kategorin förkroppsligad.

27 juni 2020 så orkade inte Svens hjärta längre. Vid köksbordet hemma på Lövsångarvägen i Köping, så satt Sven och storebror Hilding på förmiddagen, och fikade, som dom gjort så många gånger förr. Men detta skulle bli sista gången. Sven sjönk ihop, och trots snabb respons från sjukvården (två ambulanser var på plats inom några få minuter), så gick det inte att rädda Svens liv.

Vi som haft äran att få lära känna Sven och få en inblick i en unik föreningsmänniskas liv, är väldigt tacksamma för att få lära känna dig Sven. Och väldigt tacksamma för allt du gjort för föreningen i ditt hjärta, Forsby FF. Sven var Forsby FF trogen i över 70 år!

Tack Sven för allt du gjort för Forsby FF!

För Forsby

Tom Albinsson och Michael Ornell

(Tack för hjälp med att sammanfatta Svens liv: Torbjörn Sjöman, Jörgen Blomgren, Roger Karlsson och Jan Berggren.)

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy