Annons

Annons

Annons

Arboga landsbygd

Läsartext
Kyrkans sommarkonserter – chans till debut för unga musiker

I söndags kväll var det dags för ännu en musikerfamilj att glädja en utvald ”corona”-publik i Säterbo kyrka.

Detta är en läsartext.

Hanna Drakengren. (Arkivbild)

Bild: Lennye Osbeck

Annons

Hanna Drakengren är välkänd för många som träffat henne som organist i Arbogabygdens församling. Men här fick vi se och uppleva flera sidor av hennes musikalitet när hon tillsammans med sonen Teodor Lontos genomförde ett omfattande program.

Efter en kortare andakt tonade den gamla orgeln ut i en orgelkonsert av Bach /Vivaldi där Teodor följde med härliga toner på sin trumpet. Mor och son fortsatte sedan att skickligt ackompanjera varandra på olika instrument. Hanna tog fram sin flöjt och spelade Faurés Sicilienne och efter det gav hon med sin klara varma röst känslan hos Bo Bergmans vackra dikt Bara du går över ängarna.

Annons

Annons

Två satser av Bach spelade på det gamla instrumentet klavikord, var en alldeles ny ovanlig upplevelse. För oss som är vana vid pianots ganska hårda klanger var det här som en mild smekning som man fick anstränga sig för att uppfatta.

En stark upplevelse var ett arrangemang av Ack Värmeland du sköna. Teodors solotrumpet som så småningom understöddes av Hannas härliga orgeltoner avslutades med hans mörka röst i den välkända melodin.

Den nittonårige Teodor har just avslutat sin första musikutbildning och var skicklig pianist. Med kraft och säkerhet spelade han två välkända melodier ur Frösöblomster.

Hanna överraskade med ett fint framträdande med Monika Dominiques Tillägnan. Vid slutnumret Bröllopsmarsch spelade Teodor på en annan slags trumpet. Stora applåder gav oss ett annorlunda extranummer, Bach Gonouds Ave Maria på klavikord och trumpetsolo.

Den traditionella avslutningen ute på kyrkbacken med Härlig är jorden bland ymnig grönska och sommarkänsla vill ingen vara utan!

Birgit Johansson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan