Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Sinfoniettan bjuder på musikaliska vykort – fem Poulenc-konserter visas gratis på bblat.se

Blåsmusikerna i Västerås Sinfonietta har spelat in ”musikaliska vykort”, fem Poulenc-konserter som nu visas gratis för alla på bblat.se.

– Det är en musikalisk gåva från oss som kommer att passa alla, säger Sinfoniettans chefdirigent Simon Crawford-Phillips.

Annons

Coronapandemin har inneburit att Sinfoniettan likt resten av scenkonstsverige fått hitta nya sätt att nå ut med sin musik.

– Det är en väldigt märklig situation för oss, samtidigt upplever jag att vi som samhälle behöver kultur mer än någonsin när vi är i kristider, säger Simon Crawford-Phillips.

Simon Crawford-Phillips, Västerås Sinfoniettas chefdirigent. Fotograf: Pressbild

Annons

Annons

Han funderade på hur Sinfoniettan skulle hitta sätt att framföra stycken utan att behöva samla alla musikerna i orkestern och kom på att den franske kompositören Francis Poulenc har komponerat för i princip alla blåsinstrument.

– Jag har också länge fascinerats av Poulenc. Han föddes 1899 och dog 1963 och fick uppleva två världskrig. Poulenc var en så oerhört bred kompositör, han inspirerades av allt från Stravinskij till Edith Piaf och jazz. Det hörs i hans musik som passar alla, han blickar tillbaka till Mozart och är samtidigt oerhört modern.

Sinfoniettans blåsmusiker framför gratiskonserter med musik av Francis Poulenc på bblat.se. Foto Jonas Bilberg

Poulencs musik kännetecknas både av livlighet och djupt allvar.

– Tonsättaren Darius Milhaud, en god vän till Poulenc, beskrev hans kompositioner så här: ”Francis Poulenc är musiken själv, jag känner inte till någon mer direkt musik, som är så enkelt uttryck och som så träffsäkert når sitt mål”. Poulencs musik är fylld av både glädje och nostalgi. Det finns en djupsinnighet i det som anses ytligt, cabareten och humorn, som får mig att tänka på Jonas Gardell faktiskt.

Francis Poulenc 1922. Foto: Joseph Rosmand

Annons

I samarbete med Bbl/AT visas alla konserterna på bblat.se. På måndag klockan 19 visas den första av fem. Det blir en sats ur Poulencs klarinettsonat och den första satsen i hans trio för oboe, fagott och piano. Konserterna kommer sedan att kunna ses när som helst och varje vykort introduceras med en presentation av Simon Crawford-Phillips.

Då börjar Sinfoniettans Poulenc-konserter visas på bblat.se

Första konserten 1/6 kl 19

Andra konserten 4/6 kl 19

Tredje konserten 8/6 kl 19

Fjärde konserten 11/6 kl 19

Femte konserten 15/6 kl 19

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan