Annons

Annons

Annons

Coronaviruset

TV: Därför testar Sverige så pass få – följ myndigheternas pressträff om corona

På onsdagen håller Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, en pressträff om covid-19.
Europa är nu i epicentrum för coronaviruset och vi har en allmän smittspridning.

Text

TV: Följ senaste nytt kring corona-viruset – se sändningen från Expressen TV här:

Inbäddat innehåll

För tillfället hålls dagliga presskonferenser med Folkhälsomyndigheten och andra myndigheter. På onsdagens presskonferens medverkade Anders Tegnell, Folkhälsomyndigheten, Taha Alexandersson, Socialstyrelsen, Svante Werger, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Martin Ärnlöv, Svenska Röda Korset, Georgios Kontorinis, Svenska Civilförsvarsförbundet och Fredrik Lennartsson, Sveriges Kommuner och Regioner.

Annons

Statsepidemiolog Anders Tegnell berättade att vi närmar oss 400 00 fall i världen, varv mer än hälften i Europa.

Annons

– Orosmomentet som vi ser just nu är USA, där väldigt mycket händer väldigt fort. Det finns potential att bli väldigt problematiskt, säger Anders Tegnell.

I Sverige får vi sedan någon vecka tillbaka 100-200 nya fall per dag. Enligt Folkhälsomyndighetens statistik har vi för närvarande 2510 bekräftade fall av covid-19 och 42 dödsfall. Hittills har 144 patienter vårdats på iva.

Anders Tegnell, Folkhälsomyndigheten.

– Den högsta andelen som fått intensivvård är i åldern 50-59 år och vi tror det har att göra med att det var många som reste till Alperna för några veckor sedan, säger Anders Tegnell.

Han pratade också om varför Sverige testar så pass lite.

– Vi testar så mycket vården och laboratorierna hinner med just nu och det utvecklas för varje vecka. Laboratorerna är inte det stora problemet, utan det är att vården ska kunna utföra proven på ett vettigt sätt och hantera provsvaren. Poängen med att testa är vilka åtgärder som sedan utförs, säger Anders Tegnell.

Angående bristen på skyddsutrustningen inom vården säger Socialstyrelsens Taha Alexandersson att man nu går in i en fas där man börjar omfördela material i landet.

– Målsättningen är att skyddsutrustningen för personal som vårdar inte ska ta slut. Vi arbetar utifrån uppdaterade rekommendationer. Personal som behöver skyddsutrustning ska ha tillgång till det, säger Taha Alexandersson.

Texten uppdateras i samband med livesändningen.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan