Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Köping

Till minne: Jan Axelson

Jan Axelson, som växte upp i Kolsva, har avlidit 59 år gammal.

Annons

Jan Axelson var vid tiden för dödsfallet verksam som studievägledare vid Institutionen för nordiska språk, Uppsala universitet. I sin yrkesroll var Jan mycket högt uppskattad av både kollegor och studenter.

Jan växte upp i Kolsva som son till Axel och Helga Jansson och kom till Uppsala och Institutionen för nordiska språk år 1979 som 19-årig student. Han skulle, med några avbrott, bli institutionen trogen fram till sin död i november 2019.

Annons

Annons

Jan var känd för sin osvikliga lojalitet med studenterna och för sina djupa kunskaper om administrativa rutiner. Många generationer av studerande har passerat hans tjänsterum för att få råd om nästa termin eller hur en viss behörighet kunde uppnås på bästa sätt. Jan hittade alltid en pragmatisk väg, även i de trassligaste situationerna, utan att någonsin behöva tumma på regelverket.

Efter sina studier till gymnasielärare i svenska och religionskunskap blev Jan år 1987 antagen till forskarutbildningen i nordiska språk för att skriva en avhandling om språket på vikingatida runstenar. Någon disputation blev det dock tyvärr aldrig. Den pragmatiska hållning han uppvisade gentemot studenterna hade han svårt att tillämpa på sig själv, och hans överdrivet höga krav på kvalité i det egna forskningsarbetet satte därför käppar i hjulet för en akademisk karriär. Jan var dock en aktiv medlem av det runologiska forskarsamhället och deltog gärna i seminarier och utflykter.

Även om den största delen av hans yrkesverksamma liv ägde rum på Uppsala universitet gjorde Jan kortare insatser på Runverket vid Riksantikvarieämbetet, Svenskt diplomatarium vid Riksarkivet och Stockholms universitet.

Jan var i första hand runolog och språkhistoriker, men han värnade om institutionens hela kursutbud, inte minst om våra kurser för studenter med annat modersmål än svenska.

Annons

Jan lämnar ett stort tomrum efter sig på institutionen. Vi sörjer en avhållen kollega och vän.

Marco Bianchi, Erik Falk, David Håkansson, Johanna Jacobsson & Henrik Williams

Institutionen för nordiska språk, Uppsala universitet

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy