Annons

Annons

Annons

VA-bråket i Köping

Insändare
Insändare: Nytt hopp om avskaffade tvångslagar för kommunalt VA

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Ett efterlängtat lagförslag om hållbara vattentjänster, med stor betydelse för inte minst landsbygden, kan nu komma från regeringen.

Bild: Klockar Mattias Nääs

Annons

Till hösten kan tvångsanslutningen till kommunalt vatten och avlopp avskaffas.

Äntligen har regeringen lovat leverera propositionen ”Vägar till hållbara vattentjänster” till riksdagen för beslut, men först efter sommaren 2020.

Nu får regeringen skärpa sig och leverera en modern lagstiftning, i enlighet med utredaren Anders Grönvalls förslag från maj 2018.

Annons

Då får vi en lag som inte kör över enskilda fastighetsägare, som säger ja till effektiva, flexibla och hållbara lösningar för enskilda avlopp och gemensamhetsanläggningar och som inte hindrar glesbygdens utveckling.

Annons

Detta är en efterlängtad och viktig reform som kommer att betyda mycket för utvecklingen framförallt i glesbygden. Min bedömning är att ett avskaffande av tvångsanslutningen har ett starkt stöd i riksdagen.

Att regeringen nu, efter fyra års beredning, meddelat att ett lagförslag läggs på riksdagens bord för beslut efter sommaren, är mycket glädjande.

För snart ett år sedan reserverade vi Kristdemokrater oss i Köpings samhällsbyggnadsnämnd mot ett ställningstagande som syftade till tvångsanslutning till kommunalt vatten och avlopp på Dåvö och Hovgården Tavsta hage i Köping. Vi menade att kommunen rimligtvis ska invänta ny lagstiftning.

Nu kan fastighetsägarna på Norrmälarstrand i Köping och på många andra orter runt om i landet börja se ljuset i slutet av tunneln och känna framtidstro. Men frågan är inte avgjord än.

Lars-Axel Nordell (KD)

Ledamot i Köpings samhällsbyggnadsnämnd

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan