Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Köping

Till minne: Martin "Vargen" Larsson

Odensvisonen Martin "Vargen" Larsson har avlidit i sin hemstad Seattle i USA, 93 år gammal.

Bild: Arkivbild

Annons

Jag har nåtts av beskedet att Martin Larsson, i vår bygd kanske mer känd som ”Vargen”, avlidit i sin hemstad, Seattle i USA, i en ålder av 93 år. Ett långt omväxlande och äventyrligt liv har nått sitt slut.

Året var 1956. Som fotbollsintresserad 19-åring i uppväxtstaden Köping följde jag med stort intresse Köpings IS fotbollsmatcher i division 2 Svealand, på den tiden landets näst högsta fotbollsserie dit man kvalificerat sig något år dessförinnan. Martin, som tidigare spelat i sin moderklubb i Odensvi, Wahlsta SK, och även i Kolsva IF:s fotbollslag debuterade nu i KIS som en snabb och målfarlig vänsterytter. Debutmatchen skedde mot Katrineholms SK och matchen slutade 4-4. Deltagandet i KIS blev dock inte långvarigt, redan i Februari 1957 reste Martin till USA där han hamnade i staden Seattle på USA:s västkust nära gränsen till Kanada. Föga anade jag då att jag långt senare i livet skulle träffa Martin i ett helt annat sammanhang.

Annons

Annons

Året var 1987. Min mor, Stina Svensson, då ganska nybliven änka efter att min far gått bort hade under hela sin uppväxt i hemmet i Köping känt till att hon hade flera halvsyskon i Köpingstrakten. Hon tog, efter en viss tvekan, kontakt med ett av halvsyskonen som hon kände lite ytligt och berättade sin historia. Halvsyskonen var fullständigt ovetande om hennes existens, men mottagandet blev hjärtligt och kontakten och vänskapen med Alice, Martin, Bertil och Uno Larsson kom att bestå livet ut.

Väl i USA kom Martin snabbt i arbete. Han började jobba på en fiskebåt och fiskade kungskrabba utanför Alaskas kust och i Berings hav. Det var ett hårt och tungt slit men samtidigt ett lönsamt arbete då efterfrågan på kungskrabbor var stor bland restauranger världen över. Han berättade att han, när han stod vid rodret om natten ofta tänkte på släkt och vänner i hemlandet. Det underlättade när tröttheten trängde sig på. Att kärleken till hembygden var stor vittnar inte minst ett känslosamt minnesord som Martin skrev i lokaltidningen om sin barndomskamrat Bengt Andersson som avlidit förra året.

Efter att ha sålt sin del i fiskebåten bosatte Martin sig i Seattle och ägnade sig åt den fastighet han tidigare köpt in. Idrottsintresset följde med Martin hela livet, många skidturer såväl i Sverige som i USA genomfördes liksom cykelturer i och omkring Seattle.

Annons

Martins bror Uno avled förra hösten men på grund av sviktande hälsa hade Martin inte möjlighet att närvara vid begravningen i Odensvi kyrka. Hela ceremonin, såväl begravningsakten i kyrkan som minnesstunden i Dybecksgården sändes direkt till Martins bostad i Seattle varför Martin kunde följa med hela tiden och även kunde kommunicera med några av begravningsgästerna.

Ett långt och innehållsrikt liv har nu tagit slut och mina tankar går nu till Martins hustru, Flo samt sonen Karl med hustru Arlene och dottern Marci.

En finare representant för Sverige, för Västmanland och för köpingsorten än Odensvisonen Martin ”Vargen” Larsson är inte lätt att finna. Tack för en fin och förtroendefull vänskap!

Vila i frid Martin!

Lennart Svensson, Arboga

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy