Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Till minne: Richard Brixel

Bild: Anders Brage

Annons

En stor konstnär och en mycket ödmjuk människa har lämnat oss. Förra veckan kom budet att Richard Brixel avlidit.

Under sin 76-åriga levnad har han åstadkommit ett livsverk som är få förunnat.

Hans kära Brixelgården i Måla vid Hjälmarens strand har han genom ständig inspiration förvandlat till en skulpturpark, där hans många statyer har funnit sin perfekta miljö både utomhus och i de nya gallerier som tillkommit på senare tid.

Att få bli guidad av honom bland hans verk är också att få insikt i antikens historia och konsthistorien där han hade gedigna kunskaper

Hans verk kan vara svårförståeliga, men alltid i balans. Han kunde också porträttlikt avbilda kända racerförare, till exempel eller få en häst alla muskler att bli levande i bronset.

Annons

Han älskade hästar och till OS i Bejing 2008 invigdes en stor skapelse med tre stegrande hästar. Han var gästprofessor vid Tsinghua universitetet i Kina och betraktade nästan Kina som sitt andra hemland. Där är han en mycket omtyckt och känd somkonstnär och har under åren fått många beställningar.

Annons

Hans konstverk krävde tungt arbete av honom. De utmanar tyngdpunkten och det krävs mycket av uträkningar för att skapa balans. De kunde vara ända upp till åtta meter höga och det var inte lätt att färdigställa detaljer ifrån en rank stege. Han brukade säga: ”Mina verk är inte gjorda för att klänga i, men de måste tåla det.”

För oss i Kulturföreningen Mekens Vänner innebär Richards bortgång en stor förlust av en inspirerande medlem och en verkligt sann vän.

Richard Brixel har varit utställd på 400 gallerier i fem världsdelar. I Sverige är han representerad i många städer, närmast Stadsparken i Örebro, med den vackra kvinnan Balans, Skönheten i Kumla Sjöpark och flera verk på Konst på hög. Mycket besökt är också Ronnie Pettersson-minnet i Örebro.

2005 köpte Arboga kommun hans verk Den lyckliga Arbogafilosofen och den placerades enligt konstnärens önskan på entrétorget i centrum. Där står den stadigt och erbjuder en konstupplevelse varje gång arbogaborna går och handlar.

2012 tog Richard initiativet till ett stort konstprojekt Peace Monuments of War Material. Han kontaktade konstnärsvänner från hela världen och när projektet började hälsade kulturföreningen Mekens vänner 15 konstnärer från Sverige, Kina, Tyskland , Rumänien, Holland, Storbritannien och USA välkomna. Det var högt betalda och kända konstnärer som för några veckor ägnade sig åt att förvandla kanoner och flygplan till fredliga konstverk. I dag finns de i en skulpturpark vid Jäders bruk och föreningen fortsätter att arbeta för freden, speciellt med konserter och tal för freden, omkring FN-dagen den 24 oktober.

Annons

För oss i Kulturföreningen Mekens Vänner innebär Richards bortgång en stor förlust av en inspirerande medlem och en verkligt sann vän.

Vi kommer aldrig att glömma hans energi och han otroliga styrka att genomföra det till synes omöjliga.

Birgit Johansson

För Kulturföreningen Mekens vänner

Anmäl text- och faktafel

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy