Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Ge studenterna en livsviktig present

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Foto: TT

Annons

I dessa tider sjungs det om studentens lyckliga dagar. Men hur lycklig blir dagen efter studenten om skolan inte har förberett eleverna för en bra start i arbetslivet?  

För att ungdomar ska veta vilka rättigheter och skyldigheter de har på arbetsmarknaden behöver de information. Det erbjuder arbetsmarknadens parter kostnadsfritt till alla blivande studenter men allt färre gymnasieskolor tar chansen. Det vill vi ändra på. 

Att gå från att vara elev, oftast väl omhändertagen av sina föräldrar och skolvärlden, till att vara nyanställd på en tyvärr ganska osäker arbetsmarknad, är en stor förändring i en ung människas liv. Vi måste tillsammans lära våra unga vuxna om villkor och krav, förmåner, risker och åtaganden på arbetsmarknaden. Det behövs för att till varje pris undvika att inte en enda ung blir utnyttjad, lurad eller skadad på sitt jobb och det behövs för att varenda ung människa ska förstå vilka förväntningar som ställs när hen blir arbetstagare.  

Annons

Annons

I det stora, utzoomade perspektivet handlar det också om att ge våra ungdomar förutsättningar att vidareutveckla vårt gemensamma samhällsbygge; en arbetsmarknad med någorlunda jämbördiga parter som lyckas hitta balans mellan olika intressen. Ett samhällsbygge som ger trygg välfärd åt de många, inte bara de få. 

De elever som går ett yrkesprogram får förhoppningsvis besök av ett fackförbund under sin studietid. Även Svenskt Näringsliv erbjuder möjlighet att besöka skolorna. Det är bra, men det är mindre bra att det bara sker på de krympande yrkesförberedande programmen.

De högskoleförberedande programmen följer samma läroplan, där det uttryckligen står att arbetsmarknadens parter har viktiga roller när det kommer till att informera elever om arbetslivet. Men ändå får ca 90 procent av alla elever som går ett högskoleförberedande program aldrig besök av ett fackförbund. 

 Vi uppmanar därför Sveriges alla gymnasierektorer - både i kommunala och privata skolor - att erbjuda sina blivande studenter viktig arbetsmarknadskunskap. Tacka ja till det kostnadsfria erbjudandet från LO och Svenskt Näringsliv! Vi vill att samtliga gymnasierektorer prioriterar arbetsmarknadsinformation i undervisningen under den sista terminen, för ungdomarnas skull. 

Välinformerade studenter blir kloka och trygga arbetstagare och så småningom  kanske arbetsgivare. Ge dem möjlighet till ökad kunskap och en bättre start på arbetslivet  - det är en av de bästa studentpresenter de kan få. 

Annons

Annons

Joakim Rönnberg, S Arboga

Marie Oskarsson, S Köping

Josefine Bäckström, S Västerås

Andreas Hellström, S Fagersta

Ann-Christin Andersson, S Skinnskatteberg

Jimmy Fredriksson, S Norberg

Kristina Nyberg, S Sala

Joakim Göransson, S Surahammar

Ann-Louise Nilsson, S Hallstahammar

Åsa Eriksson, facklig ledare S i Västmanland

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan