Annons

Annons

Annons

ledare liberal

Isobel Hadley-Kamptz
Krönika: Så kan män stoppa aborter – Metoden har 100 procents tillförlitlighet

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

I veckan totalförbjöd den amerikanska delstaten Alabama abort, inklusive efter våldtäkt och incest. Nyligen förbjöd delstaten Georgia abort efter vecka sex, när många kvinnor ännu inte vet att de är gravida.

Georgia leder för övrigt mödradödlighetsligan i USA med 46 döda kvinnor per 100000 födslar. Alabama ligger bättre till med bara tolv döda kvinnor/100000. Där är å andra spädbarnsdödligheten nio döda barn per 1000 födda.

Den amerikanska statistiken skiljer sig från resten av världens, men om man tittar på Sverige har vi fyra döda kvinnor per 100000 födslar. Vår spädbarnsdödlighet ligger på två barn/1000. I många av de amerikanska sydstaterna dör fler kvinnor och barn under graviditet eller efter förlossningen än i säg Thailand, Mexiko, Iran, Moldavien. Mödradödligheten i USA har dessutom nästan tredubblats de senaste 30 åren.

Annons

Annons

Mödra- och spädbarnsdödlighet används sedan länge som ett enkelt mått på hur pass ekonomiskt utvecklat ett land är, om man klarar av att skydda själva grunden för fortsatt mänsklig existens.

USA är ett av världens rikaste länder; ändå klarar ett land som Kazakstan alltså av det här bättre än stora delar av USA. Det är i just de delarna man nu också försöker förbjuda abort. Det som kallas pro-life, alltså abortmotståndare, verkar bry sig mer om vissa liv än andra.

Det här är kanske inte så intressant i Sverige. Jag blir ofta trött på hur USA-fixerad vår politiska debatt är, där amerikanska lokalval kan skildras mer intensivt än svenska landsting. Men jag tror att det är betydelsefullt att detta stora rika land, som vi beundrar så mycket, på vissa sätt är sämre än ett U-land.

Det är också viktigt eftersom vi har en diskussion om aborter här i Sverige. Bland befolkningen är stödet för fri abort större än någonsin, men både KD och SD driver på för förändringar.

Aborter är nu inte okomplicerade. Det går inte att rationalisera bort att man faktiskt förhindrar ett liv från att utvecklas, och ju senare det blir i graviditeten ju mer tydligt är det där livet ett potentiellt barn. Å andra sidan så är det något som alla gravida kvinnor vet.

Få gör abort lättvindigt, åtminstone efter de allra första veckorna. Den gravida kroppen är både en enskild kvinna och ett möjligt barn samtidigt, och det går inte att ta bort kvinnans rätt att bestämma utan att också inskränka alla kvinnors rätt till sig själva. Abortrestriktioner leder dessutom alltid till fler smutsiga, osäkra, olagliga aborter och till att fler kvinnor dör.

Annons

Annons

Det finns dock ett enkelt sätt att stoppa alla aborter. Om män bara skulle oskyddat ejakulera inne i kvinnor när båda parter faktiskt vill ha barn så blir det inga oönskade graviditeter. Inga alls, och alltså inte heller några aborter.

För att åstadkomma det behövs inga liv offras, inga rättigheter förnekas, det behövs inte ens skattepengar. Allt som behövs är män som tar ansvar. Det borde väl inte vara så svårt?

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan