Annons

Annons

Annons

Centrum

Ny satsning tar konsten till citybutiker: ”Öppnar för intressanta samtal”

Snart kommer ett nytt inslag att sätta färg på city. Lördagen den 18 maj ställer etablerade konstnärer ut i butiker, restauranger och hotell. Syftet är att locka konsten till folket. ”Det betyder jättemycket för oss att konsten uppmärksammas”, säger Camilla Jackslin på Ekströms konst.

Text

Annons

Anmäl text- och faktafel

Konstrundan i Västerås city. Det är namnet på en ny satsning som ska ge konsten en vidare arena.

– Nu kan besökare upptäcka hur mycket konst det finns, säger Maria Fors, vd för Västerås Citysamverkan som tillsammans med Västerås konsthall, Ekströms konst och VLT står bakom arrangemanget.

Syftet med satsningen är att locka konsten till folket. Etablerade konstnärer kommer att hålla vernissage hos omkring 30 aktörer – butiker, restauranger och hotell – som i sin tur ställer upp med yta och faciliteter.

– Vi är vana att ha vernissage, och det betyder jättemycket för oss att konsten uppmärksammas. Under Västerås Kulturnatt har vi tusentals här, säger Camilla Jackslin och fortsätter:

Annons

Annons

– De som normalt inte tittar på konst blir det här en öppning för.

Arrangörskvartetten bakom nya satsningen Konstrundan i Väsetrås city består av Johnny Molton, Västerås konsthall, Erik Jersenius, VLT, Maria Fors, Västerås Citysamverkan och Björn Owe Andersson, Västerås konsthall.

Bild: Magnus Westberg

Konstnären Johnny Molton, som varit verksam i drygt 40 år, menar att den nya konstarenan kan bli en mer eller mindre succé – för alla.

– Att göra en konstvandring i centrum öppnar upp en större yta till oss som jobbar med konst. Och att ställa ut i till exempel en butik öppnar dessutom för intressanta samtal, säger han.

Västerås Citysamverkan har främst ett nära samarbete med näringsidkare, handlare, kommunen och fastighetsägare. Men också, vilket blivit allt viktigare, med kulturen.

– Vi har sett att konst har en stor betydelse, att det finns otroligt mycket kraft i den. Det har också ökat intresset för konsten. Och den är en viktig del i tillväxten, säger Maria Fors.

Konstrundan, som hålls lördagen den 18 maj mellan klockan 10 och 17, tog avstamp ur en av VLT:s kulturredaktör Erik Jersenius texter, där han menar att man får det konstliv man förtjänar.

– Konstintresset behövs för att utveckla Västerås. Det är en bra idé att visa konst där den vanligtvis inte finns. Och den här konstrundan blir en bit på vägen för att väcka intresset, säger han.

Syftet med konstrundan är att locka konsten till folket. ”Att göra en konstvandring i centrum öppnar upp en större yta till oss som jobbar med konst. Och att ställa ut i till exempel en butik öppnar dessutom upp för intressanta samtal, säger Johnny Molton (längst till vänster).

Bild: Magnus Westberg

Annons

Intresset för satsningen från konstnärer har, enligt arrangörskvartetten, varit stort.

Annons

– Över 60 konstnärer har visat intresse, men tyvärr finns alltså bara plats för ungefär hälften, säger Maria Fors.

De understryker också att konsten är av stor vikt för såväl utvecklingen av näringslivet som en stärkt attraktionskraft, vilket Maria Fors redan vidrört.

– I Örebro kan man göra större arrangemang kring konst, i mötet mellan handeln, kommersen och konsten. Det är ett spännande sätt att se de mötas, säger Erik Jersenius.

Var konsten ställs ut visar sig på specifika kartor, och vid varje utställningsplats finns konstrundans symbol (två hjärtan ihopsatta) uppsatt utanför entrén eller i skyltfönstret.

– Vi hoppas att den här konstrundan ska utvecklas och bli större med åren, menar Björn-Owe Andersson på Västerås konsthall.

Nämnas bör också att ett barn håller utställning i Leklusts butik på Vasagatan, och VLT gör en särskild visning med elever från Västerås konstskola.

– Tanken är att ge konstskolan uppmärksamhet som en viktig del av Västerås konstliv och presentera några av de elever som är framtidens konstnärer, säger Erik Jersenius.

Bild: Magnus Westberg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan