Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt M: Oansvarigt besked till undersköterskor

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: TT

Annons

Det är knappast en nyhet att det råder stor brist på sjuksköterskor i Region Västmanland. Vårdköerna är långa, vårdplatser minskar, nya tilltänka avdelningar kan inte öppna och sjuksköterskor säljer sin semester dyrt i sommar för att det inte finns någon som kan täcka upp för dem. Resultatet blir att patientsäkerheten hotas och att arbetsmiljön blir ansträngd, men en lösning på detta vill den styrande minoriteten (S+L+C) och (V) inte se. Istället väljer de att rösta avslag på förslaget om att fler undersköterskor med fast tjänst inom Region Västmanland ska få studielön när de önskar att studera vidare till sjuksköterska.

Annons

Annons

Studielönen idag är cirka 9 000 kronor innan skatt och syftet är inte att studielönen ska täcka en förlorad heltidslön, utan fungera som ett komplement till eventuella studiemedel och extra jobb. Det ska också vara en morot till de som väljer att läsa vidare och spetsa sin kompetens ytterligare samtidigt som det bidrar till att minska den sjuksköterskebrist som råder.

Den styrande minoriteten tyckte att Region Västmanland redan tagit ett stort ansvar för anställdas kompetensutveckling och ville därför inte ställa sig bakom förslaget. Frågan om vems ansvar det är att det finns tillräckligt med personal för att alla ska kunna få semester och att vårdplatser kan hållas öppna ville däremot ingen svara på. Det är inte att ta ansvar att rösta nej till ett bra förslag. Moderaterna vill göra det lättare för undersköterskor att plugga vidare, det vill uppenbarligen varken Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna eller Vänsterpartiet göra.

Stephanie Bruksgård (M)

Ledamot regionfullmäktige

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan